Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

vrijdag, november 25, 2005

Praktische Informatie

Geld en Valuta
De munteenheid in Nieuw Zeeland is de Nieuw Zeelandse dollar (NZ$). Voor elke euro ontvangt u ongeveer 2 New Zealands dollars (februari 2003).

Contant geld en Travellers cheques
We raden u aan om Travellercheques in NZ$ of in euro's mee te nemen. Deze kunnen vrijwel bij alle banken omgewisseld worden en zijn verzekerd tegen verlies en diefstal. Neemt u ook wat contant geld mee, in euro's of dollars.

Bankpassen en creditcards
Credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd en u kunt ook met uw pinpas geld opnemen bij vrijwel alle geldautomaten. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas.
Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

Telefoon, internet en post
Tegenwoordig vindt u overal in Nieuw zeeland internet cafées, waar u heel makkelijk een e-mail kan verzenden. Dit is tevens de goedkoopste vorm van communiceren.
Telefoneren kan zowel in de hotels (al is dit vaak wel veel duurder), maar ook in de verschillende telefooncellen met een credit card of telefoonkaart, die u bij het postkantoor kunt kopen.

Vervoer
Wanneer u individueel reist, kunt u zelf kiezen in wat voor categorie auto u uw rondreis gaat maken. Houdt u er wel rekening me dat er links wordt gereden in Nieuw Zeeland. Wanneer u de Islander neemt, dient u rekening te houden met een overvaartijd van ca. 3 uur. De ferry gaat 5x per dag, tussen 06.00 en 21.30 uur en kost ca. € 24 per persoon en € 85 voor de auto.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw Zeeland is in de maanden november t/m maart 12 uur. In de overige maanden is het tijdsverschil 10 uur.



Gezonde reistips:

  • Ga een aantal weken voor vertrek nog even voor controle naar de tandarts. Houd wel wat ruimte voor een eventuele vervolgbehandeling. Een bezoek aan een plaatselijke tandarts tijdens je reis kan risico’s met zich meebrengen.
  • Neem contact op met je huisarts en bespreek jouw specifieke situatie met betrekking tot bestaande klachten en medicijnen. Bespreek ook de mogelijkheid om een voorraad van jouw medicijnen mee te nemen.
  • Oogartsen zijn niet overal even goed te vinden. Neem daarom voor de zekerheid een extra bril mee en ook een paar reserve- lenzen alsmede lenzenvloeistof.
  • Begin minimaal 4 tot 6 weken voor vertrek met de eventueel noodzakelijke vaccinaties. Ga hiervoor naar de plaatselijke GGD.
  • Probeer goed uitgerust op reis te gaan. Een jetlag, een ander klimaat en ander voedsel kunnen je lichaam behoorlijk uit balans brengen. Neem bij aankomst dan ook de tijd om te acclimatiseren.
  • Neem een eenvoudige EHBO- set mee in je handbagage. Op die manier heb je het altijd bij je. Denk er wel aan om scherpe objecten uit de handbagage te halen. Denk bijvoorbeeld aan verbandmiddelen, ontsmettingsmiddel, pijnstillers, middelen tegen diarree, insectenafwerend middel, zonnebrand, pincet, schaar en een thermometer.
  • Drink in sommige landen alleen gekookt water of fleswater (controleer de sluiting). Neem ook geen ijsklontjes in je drinken, die zijn vaak gemaakt van kraanwater.
  • Eet geen rauw vlees, rauwe vis of ongewassen groente en fruit. Schil of pel het fruit het liefst zelf. Eet alleen goed gekookt eten wat nog goed warm is.
  • Koop het liefst geen eten of drinken wat op straat is bereidt.