Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

vrijdag, december 02, 2005

Landen Informatie

Als pocketuitgave van de wereld doet Nieuw-Zeeland het uitstekend. In bereisbare afstanden vind je op het Noorder- en het Zuidereiland eigenlijk alles wat een mens aan natuur wil tegenkomen. Gletsjers, vulkanen, geisers, bergen, fjorden, bossen en stranden dienen als decor voor de avontuurlijke buitensporter. Het land is weids en open en de bevolking is buitengewoon vriendelijk en behulpzaam.
De Nederlandse Abel Tasman zette als eerste westerling in 1642 voet aan wal op het Zuidereiland. Hier huisden toen ruim honderdduizend eilandbewoners die eeuwen daarvoor vanuit Polynesië naar Nieuw-Zeeland waren gekomen. Pas in 1769 kwam de Engelse James Cook tot de ontdekking dat het om twee eilanden ging. De Britse overheersing ging gepaard met tal van verdragen en conflicten tussen de Engelse immigranten en de maori’s. Vooral de laatste tientallen jaren is veel tijd en geld gestoken in het behoud van de Maori-cultuur. De gelaatuitdrukkingen en de opvallende tatoeages zijn het handelsmerk van deze oorspronkelijke bewoners. Als eerste land ter wereld voerde Nieuw-Zeeland in 1893 het stemrecht voor vrouwen in.
De Kiwi’s zijn trots op hun land en zijn op het gebied van natuurbescherming hun tijd ver vooruit. Het stikt er van de National Parks waar het toerisme in volle glorie bloeit.

Het aanbod is enorm: van bushwalking tot de meest avontuurlijke activiteiten als helicopterskiën, hanggliding, bungy-jumpen, zorbing of black-water-rafting. Queenstown en Rotorua zijn bekende plaatsen van waaruit activiteiten worden georganiseerd. Grote steden als Auckland en Wellington op het Noordereiland en Christchurch op het Zuidereiland zijn relaxed en open. Nieuw-Zeelandse boerderijen halen hun inkomsten vooral uit de schapenteelt. Er is geen land in de wereld dat meer schapenwol, -melk en –vlees produceert.


Hoofdstad: Wellington
Grootte: 6,5 x Nederland
Aantal inwoners: 3,7 miljoen
Taal: Engels, Maori
Oorspronkelijke bewoners: Maori


Echt doen!

  • Whale watching in Kaikoura
  • Kanovaren in het Abel Tasman National Park
  • Wijnproeven in Napier
  • Gletsjertocht in het Mount Cook National Park
  • Ontdek de Milford Sound
  • Bungyjumpen in Queenstown
  • Loop the Tongariro Crossing
  • Mudpools en geysers bij Rotorua
  • Maori-concert in Te Whakarewarewa Museum in Rotorua