Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

vrijdag, december 23, 2005

Maorische Hangi

Veel Nieuw-Zeelanders maken een traditionele Maorische Hangi met kerst. Dit is een groot gat in de grond dat verwarmt wordt door bloedhete vulkanische stenen. Het gat wordt gevuld met manden waar eten in gaat en wordt vervolgens afgedekt, waardoor er als het ware ondergronds wordt gekookt! Tegen de tijd dat het eten er weer uitkomt, wacht iedereen vol verlangen op het zachte varkensvlees, de kip, de pompoen en de aardappels. Er wordt gezegd dat het eten uit de Hangi niet te vergelijken of te evenaren is. Het voedsel is heerlijk gerookt en zo zacht dat het bijna smelt in je mond!

De Hangi wordt in de late namiddag geserveerd of vroeg op de avond. Na het feestelijk maal zit men vaak rond de Hangi en worden er carols gezongen terwijl de avond haar intrede doet. Hangi is dus een speciale manier om je voedsel te koken onder de grond door het gebruik van rode hete stenen en stoom. De stenen zijn licht en makkelijk te verhitten en worden op een stapel brandend hout gelegd. Zodra de stenen heet zijn, moeten ze voorzichtig in het gat worden gerold of getild waar de manden met eten snel bovenop moeten worden gezet. Deze manden worden afgedekt met natte lakens en deze worden ook weer afgedekt, maar dan met natte zakken. Het water in de natte lappen wordt stoom als het wordt verwarmd en omdat de stoom door het aarde bovenop de lappen niet kan ontsnappen, wordt het eten verwarmd en gekookt. Het duurt ongeveer 7 uur om een Hangi volledig van begin tot einde klaar te maken.

De Maori's koken de Hangi al honderden jaren. Het beste hout dat je kan gebruiken voor een Hangi is Manuka of hout van een theeboom. Dit hout brand erg goed en geeft een heerlijke rooksmaak aan het eten. Het vlees moet altijd in de eerste mand worden gedaan, dit kan kip, vis, varken of lam zijn. In de bovenste mand gaan alle groeten zoals aardappels, kumara, pompoen en maïs. Je kan zelfs gestoomde pudding in een hangi koken!