Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

vrijdag, december 23, 2005

Nieuw Zeelandse Kerst

KIA ORA! In Nieuw-Zeeland valt de kerst gelijk met de zomervakantie. Dit betekend dat er naast het kopen van cadeaus en het organiseren van het kerstfeest, ook plannen worden gemaakt om uitstapjes naar het strand te doen. Ook de winkels worden langzaam aan versierd met kerstmannen en sneeuwlandschappen. De traditie van het kerstvieren stamt uit de laat 18e-eeuw toen de Engelsen Nieuw-Zeeland binnenkwamen. In de laatste 20 tot 30 jaar is de Nieuw-Zeelandse 'Father Christmas' veranderd in de 'Santa Claus' en lijkt deze tegenwoordig veel meer op de Amerikaanse kerstman. Centraal binnen de kerstviering staat de Pohutokawa. Dit is de Nieuw-Zeelandse kerstboom die symbool staat voor de zomer- en vakantiedagen. De Kiwi's dineren met kerst het liefst buiten. Op Eerste kerstdag wordt er vaak gezwommen, getennist of een lekker potje cricket gespeeld. Kortom, Nieuw-Zeelandse kerst staat vooral voor een relaxte en gezellige tijd!

CHRISTMAS TRADITIONS Tijdens de kerst houden de Nieuw-Zeelandse steden en voorsteden Kerstparades terwijl kleinere gemeenschappen vaak met trots prachtig gedecoreerde praalwagens tentoonstellen. In tegenstelling tot Australië is het in Nieuw-Zeeland lang niet altijd heet genoeg om het kerstdiner op het strand te houden. Februari is hier namelijk vaak de heetste maand.

Veel mensen in Nieuw-Zeeland volgen de oude Engelse tradities en eten daarom vaak kalkoen met pruimpudding. Wat wel weer typisch Nieuw-Zeelands is, zijn de koude salades die daar vaak bij geserveerd worden. Soms wordt het traditionele diner op de barbecue bereidt en dan komen er nog een heleboel andere Kiwi-lekkernijen bij zoals bijvoorbeeld lamsboutjes. En natuurlijk mogen we het gebruikelijke kerstcadeautje ook niet vergeten! Traditioneel is ook de Fluffy Pavlova. Dit is een luchtige schuimgebakje gemaakt van roerei en suiker. De Fluffy wordt gekookt in een laag voorverwarmde oven en vervolgens gedecoreerd met fruit zoals kiwi en aardbei en een dikke laag slagroom.

In kleine steden en dorpen komt de kerstman op kerstochtend met een brandweerauto op bezoek. De kinderen horen hem aankomen door de harde sirene. Vervolgens snellen de Kiwi kids naar buiten en gaan langs de weg staan om het snoepgoed op te vangen wat de kerstman naar ze strooit! Omdat er tegenwoordig zoveel mensen vanuit het noordelijk halfrond in Nieuw-Zeeland wonen is het een traditie geworden om de kerst twee keer te vieren. De eerste keer op 25 december en de tweede keer in juli, midden in de winter dus! Veel hotels, restaurants en huizen pakken de volledige kerstversiering er weer bij, inclusief boom, cadeaus en natuurlijk al het traditionele eten dat te zwaar op de maag lag in de hitte van de zomer!