Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

woensdag, april 26, 2006

De High School

De High School in het algemeen

Als deelnemer van het High School programma heb je natuurlijk veel te maken met de High School in het buitenland. Deze kan nogal verschillen met de school en het schoolsysteem zoals je dat hier in Nederland gewend bent. Niet alleen de dagindelingen, maar ook de vakken die je op school kunt of moet volgen zijn vaak anders. Wanneer je een jaar naar het buitenland gaat, heb je ongeveer driehonderd dagen om onderdeel te zijn van een school in een ander land. Gebruik deze tijd om er zoveel mogelijk uit te halen als je kunt. Ook met een semester heb je tijd genoeg om de buitenlandse cultuur je eigen te maken.



Jouw High School jaar

Het jaar bestaat meestal uit twee semesters. Meestal is er een semester van augustus tot en met de kerstvakantie en een semester van januari tot en met mei of juni. Aan het eind van het ene semester heb je vaak de mogelijkheid om je vakkenpakket te wijzigen en nieuwe vakken te kiezen. De verplichte vakken op jouw school kun je uiteraard niet wijzigen of laten vallen. Ga je voor een semester naar het buitenland, dan heb je slechts één vakkenpakket. Kies dus goed!

Voordat je school begint, heb je een gesprek met een ‘guidance counselor’, die helpt je met het samenstellen van je vakkenpakket. De cijfers die je haalt voor jouw vakken moeten voldoende zijn. Vind je sommige vakken te moeilijk, dan kun je met je ‘guidance counselor’ praten over eventuele bijlessen of het kiezen van een ander vak.

Na schooltijd zijn er op de meeste scholen mogelijkheden om mee te doen aan buitenschoolse activiteiten. Dit raden we dan ook aan te doen, omdat dit natuurlijk dé manier is om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Indien er andere studenten uit Nederland bij jou op school zitten, is de verleiding misschien groot om alles met hen te doen en Nederlands te praten. Op die manier zonder je je af van de andere studenten en daar maak je niet echt goede vrienden mee.

Je moet je goed realiseren dat deze scholen niet verplicht zijn om uitwisselingsstudenten te accepteren. Ze doen dit als extra ervaring voor hun studenten. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt en bereid bent iets terug te doen voor de school, zoals iets vertellen over Nederland, de Nederlandse cultuur en de Nederlandse geschiedenis. Bedenk ook dat als jij een hele slechte indruk achterlaat op jouw High School, ze waarschijnlijk het volgende jaar geen uitwisselingsstudenten meer willen accepteren, en dat wil niemand op zijn geweten hebben, toch?

De regels die op High School gelden zijn per school en per land verschillend. Kijk niet op als ze ‘kinderachtige’ of strenge regels hebben, maar houd je hier aan. Deze regels kunnen variëren van wc-pasjes tot het tussentijds niet mogen verlaten van het schoolterrein.