Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

woensdag, april 26, 2006

De Student

De student in het algemeen

Het High School programma begint bij jou! Je hebt ervoor gekozen de uitdaging aan te gaan en je zult ervoor beloond worden. Maar dit neemt niet weg dat je als uitwisselingsstudent verantwoordelijkheden hebt. Realiseer je voor je vertrek uit Nederland het volgende goed:


De Student

Je verantwoordelijkheden als student

Je verantwoordelijkheden tegenover je thuisland:
Je bent een ambassadeur van je eigen land. Het kan zijn dat jij de enige persoon uit Nederland bent die je gastgezin, je vrienden, je leraren of je omgeving ooit hebben ontmoet. Wees een goede vertegenwoordiger van je land. Jouw handelingen en gewoonten moeten positieve reacties brengen bij degene die je in je gastland ontmoet; mensen zullen hierdoor gaan denken ‘Ah, zó doen Nederlanders’ of ‘nu weet ik alles over Nederland’.

Je verantwoordelijkheden tegenover je gastgezin:
Je gastgezin neemt een zeker risico wanneer ze jou uitnodigen om een langere tijd bij hen te wonen. Zo dapper als jij bent om aan een totaal nieuwe en andere situatie te beginnen, zijn zij dapper om een student in huis te nemen met een andere achtergrond, cultuur en gewoontes. Dit kan ook de eerste keer zijn dat ze een tiener in huis hebben.

Het is jouw verantwoordelijkheid je aan te passen aan de leefwijze van je gastgezin. Verwacht niet van hen dat ze dingen veranderen of anders gaan doen, zodat het meer lijkt op wat je thuis gewend bent. Indien er iets anders moet, dan ben jíj degene die de verandering(en) moet maken.

Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent en dat je jouw land en cultuur kunt delen met je familie en vrienden. Dit is één van de redenen van het gastgezin waarom ze aangeboden hebben om je in huis te nemen. Breng dus foto’s, Nederlandse recepten, muziek en andere dingetjes mee. Delfts blauwe klompjes doen het ook altijd goed!

Probeer iedere dag wat tijd door te brengen met je gastgezin. Doe ook mee aan hun familie activiteiten. Indien je dit niet doet heeft het gastgezin het gevoel dat ze een hotel zijn. Meedoen aan de familie activiteiten is juist dé manier om de buitenlandse cultuur helemaal tot je te nemen. Vraag dan ook gerust aan je gastgezin hoe ze bepaalde belangrijke gelegenheden en feestdagen vieren en doe hieraan mee. In Amerika bijvoorbeeld wordt Kerst heel groot gevierd en doen veel gezinnen weinig met Oud en Nieuw.

Herinner jezelf eraan dat je meehelpt in de huishouding en dat je de taken doet die ze je geven. Bied af en toe ook aan iets extra te doen zonder dat daarnaar wordt gevraagd. Laat je gastgezin zien dat je dankbaar bent voor alles wat ze voor je doen en spreek dat ook uit. Doe een keer iets onverwachts zoals bijvoorbeeld een film huren, een pizza kopen of je gastgezin trakteren op een ijsje. Wanneer je aanbiedt om bijvoorbeeld de auto te wassen of de tuin te doen, laat je zien dat je dankbaar bent voor wat ze voor je doen zonder dat het iets kost. Ook een zelfgemaakte ‘Thank You’ kaart is een leuk gebaar.

Houd je gastgezin’s privé leven privé. Je moet nooit negatief over je gastgezin spreken met je vrienden of kennissen. Praat met je persoonlijke begeleider als je ergens mee zit. Probeer dus altijd in je achterhoofd te houden dat je ook beter niet met je docent of schooldirecteur over deze zaken praat. We weten dat dit vaak de personen zijn die je in vertrouwen kunt nemen en dicht bij je staan; uit ervaring kunnen we echter zeggen dat dit meestal negatief uitwerkt!

Denk eraan dat als je er echt niet uitkomt met je persoonlijke begeleider er dan nog altijd andere mensen binnen de organisatie te benaderen zijn. Tenslotte kan je ook ons een emailtje sturen met je verhaal!


Je gewoontes en je gedrag

Je houding
Als uitwisselingsstudent is je houding erg bepalend, zeker op het moment dat je de taal nog niet perfect spreekt en je jezelf met handen en voeten moet uitdrukken. Houd vanaf het begin een positieve instelling. Daarnaast is een redelijke dosis aanpassingsvermogen en flexibiliteit geen overbodige luxe. Deze drie factoren bepalen namelijk in zeer sterke mate het succes van jouw uitwisseling.

Hygiëne
Persoonlijke hygiëne is heel belangrijk. In veel landen kunnen de mensen daar heel veeleisend zijn wat betreft persoonlijke hygiëne. De meeste mensen douchen zich minimaal eenmaal per dag, trekken dagelijks schone kleding aan en poetsen hun tanden ook vaak.

Gezondheid
Andere klimaten en leefgewoontes, zowel als de spanning die gebruikelijk is bij grote veranderingen in je leven kunnen leiden tot ziekte. Eet gezond, heb voldoende ontspanning en beweging, en slaap voldoende in je nieuwe land. Dit is een hele belangrijke bijdrage tot een succesvol verblijf.

Ook goede eetgewoontes zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Sommige studenten raken verzot op ‘junk food’ tijdens hun verblijf. Dit kan leiden tot het toenemen van het gewicht en minder behoefte hebben aan beweging. Door gevarieerd te eten, blijf je gezond.