Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

maandag, september 11, 2006

Maori's boos op genwetenschapper

Gepubliceerd op Planet.nl op donderdag 10 augustus 2006

Een gen dat gerelateerd wordt aan agressie, zou bij Maori's meer voorkomen.

Die bewering van een Nieuw-Zeelandse wetenschapper heeft onder de Maori's veel boosheid opgewekt.

'Opmerkeijke over-vertegenwoordiging'
Op een conferentie over genetica in Brisbane zette de Nieuw-Zeelandse wetenschapper Rod Lea een betoog uiteen waarbij hij beweerde dat mannelijke Maori's een opmerkelijke 'over-vertegenwoordiging' hebben van het enzym monoamine oxidase A (MAO-A), dat een mogelijke rol speelt bij agressief gedrag.

De genetische epidemioloog, verbonden aan het Institute of Environmental Science and Research in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, meent dat MAO-A ook een rol speelt bij risicoverhogend gedrag zoals drinken en gokken.


'Ontzet'
Hoewel Lea benadrukte dat ook andere factoren een rol spelen bij het voorkomen van veelvuldig agressief gedrag, riep zijn stelling veel commotie op in Nieuw-Zeeland. Niet alleen onder de Maori's, maar ook onder collega-wetenschappers.

"Ik was ontzet toen ik het hoorde," vertelt collega-onderzoeker Nicola Poa in de The New Zealand Herald. "Het is nogal controversieel om een enkel gen, zeker als verklaring van agressief gedrag, aan een etnisch ras te koppelen. Daar heb ik grote ethische bezwaren tegen."

Poa en andere wetenschappers wezen eveneens op het feit dat je wetenschappelijk gezien zeer voorzichtig moet zijn om genetische eigenschappen aan een bepaald gedragstype te verbinden. Er bestaan nog geen harde bewijzen dat specifieke genetische eigenschappen daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van een bepaald gedrag.

'Once we were lovers'
De Maori's zelf reageerden eveneens ontstemd op de uitspraken van Rod Lea.

"Dit roept alleen maar een versterkt beeld op van de stereotypes die iedereen kent uit de film 'Once Were Warriors' , zo liet Maori-leider Tariana Turia weten. Deze film uit 1994 schetst een onthutsend beeld over huiselijk geweld en drankzucht onder arme Maori-families.

"Verslaggevers vragen me nu of dit gen de reden is waarom we zo'n agressief ras zijn en er zulke hoge criminaliteitscijfers bestaan onder de Maori's. We waren echter niet alleen krijgers. Ooit waren we tuinders, astronomen, filosofen en minnaars," aldus Turia.

De Maori's zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland die ongeveer acht procent van de 4,1 miljoen zielen tellende bevolking van Nieuw-Zeeland uitmaken. Ze verkeren al decennia in een sociaal-economische achterstandspositie en de statistieken laten onder de Maori's hoge cijfers zien als het gaat om huiselijk geweld, criminaliteit, werkeloosheid en alcoholisme.