Jeroen in Nieuw Zeeland
..., a new country.

Throw your dreams into space like a kite, and you do not know what it will bring back, a new life, a new friend, a new love, a new country.

Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

zondag, december 31, 2006

Oudejaarsdag

Het zonnetje schijnt,
de lucht is blauw,
nieuwjaar kom maar gauw.

Hebben een geweldige tijd met de hele familie.
We hebben al heel wat gezien van NZ. Zijn nu in Queenstown en gaan daar nieuw jaar vieren. Er komt een groot feest en een vuurwerk show. Dus toch nog wat van thuis. Verder heerlijke zon en een goede stemming. Een compleet kiwi-nieuwjaar dus.
Hier wat foto's van ons...

In de sneeuw...
...en op het strand.

Gelukkig Nieuwjaar iedereen!

zaterdag, december 23, 2006

Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuw Jaar

Merry Christmas and a Happy New Year


Merry Xmas from New Zealand
vanuit een zonnig zuiden.

Voor alle schoolgaanden daarnaast ook nog een hele fijne vakantie!

donderdag, december 21, 2006

Wanneer de recycling zijn werk doet

Een glooiend landschap trekt aan mij voorbij, betoverend verlicht in de prille ochtendzon. Bossen en weiden wisselen zich af naar mate ik noordelijker kom. Kauri’s veranderen in palmen. Daartussen wat idylische kleine wegdorpjes. Links van ons stroomt de machtige Waikato rivier die zijn water van het reuzemeer Taupo in een flinke stroming honderden kilometers naar zee transporteert. Naast ons op hetzelfde oude pad rijd al enige tijd een vrachtwagen met blokken samengeperst ijzer: schroot. Schroot van auto’s, ijskasten, koelkasten, en broodroosters. Schroot van telefoons, straatlantaarns en computers. Schroot: afval van de hedendaags hoogtijvierende consumptie-maatschappij.

Hoogstwaarschijnlijk is schroot transporteren het dagelijkse beroep van de man achter het stuur. En als velen hier waarschijnlijk voor maar heel weinig geld. Het leven hier is voor ons westerlingen mooi goedkoop. Uit eten in een goed restaurant kun al voor minder dan €25. De locals echter moeten soms zwoegen en zweten om uberhaupt een complete maaltijd op tafel te krijgen. En laat staan een drankje erbij. Ze zijn blij als ze de week zijn doorgekomen. Het leven is soms een waar gevecht voor ze, maar als ze eens wat geluk hebben zijn ze er oprecht blij mee. Het is misschien niet de ideale leefomstandigheid. Maar het is simpel.
De man ziet er gelukkig uit: hij lacht vriendelijk en zwaait vrolijk naar iedereen.

De mensen hier kennen niet de welvaart zoals wij die kennen. Maar ze kennen wel oprecht respect. Onderling is er een duidelijk respect. Verdiend respect. Want respect krijg je niet, dat verdien je. Je krijgt respect voor je wie je bent en wat je doet. En als je niet bekend bent krijg je respect als teken van vriendschap en als een uitnodigend gebaar.

Soms moet je je ergens distantieren om te kunnen oordelen wat hoe het zit. Zodoende kwam ik erachter dat wij in Nederland behoorlijk laks zijn als het gaat om respect. Het respect voor de onbekende medemens. Zolang het onze vrienden, familie of enig andere bekende betreft zijn we heel aardig. Maar hoe onbeleefd en bot kunnen wij zijn naar anderen. Wel beleefd, maar bij hoeveel mensen hoor je nou nog dat echte, oprechte respect in hun stem. Weinig nog. Je hoort de toon die hoort bij irriterende sociale verplichtingen. Het is nep.

Wij in Nederland zijn zo’n miettemeuterig volkje. We hebben altijd commentaar, overal een antwoord op en willen altijd alleen het beste. En als het niet naar ons zin is zullen we alles op alles zetten dit te veranderen. Erg goed voor de eigen ego, maar vaak ten koste van de sociale ziel.

Het valt me soms mee dat ze bij de slager nog naar je lachen als wat bestelt. Als je uberhaupt nog bij de slager komt. Want de vriendelijkheid en meer persoonlijke behandeling die je bij een slager, bakker of andere specialiteiten zaak krijgt wordt verruild voor de goedkope massa goederen in de supermarkt. Want we zijn gierig. Wij moeten het goed hebben. En één van de belangrijkste middelen daarvoor is geld.

Was dit ruilmiddel niet bedoeld om het de mens makkelijker en aangenamer te maken? Inmiddels is het echter het gereedschap van de duivel geworden. Waar berust criminaliteit op? Gierigheid, hebberigheid, en wilskracht. We moeten het allemaal het beste hebben. Het meeste geld, de mooiste auto, de coolste baan, het grootste huis, de nieuwste mobiele telefoon. Materialisme viert hoogtij. De prestatie-maatschappij.

Wij hebben te maken met een enorme groepsdruk. De massa bepaalt wat er gebeurt. Men raakt daardoor gedesoriënteerd en onzeker. Ze snappen het niet meer. Ze hebben geen tijd meer om aardig te zijn omdat ze altijd achter zichzelf aan hollen. Ze zijn het niet meer gewend om aardig te zijn en oprecht respect te tonen: Als je in de bus of trein op staat voor een ouder persoon gapen alle mensen je aan. En je ziet ze schuldbewust denken:“Dat had ik eigenlijk moeten doen”.

De mens van nu is onzeker. Men is altijd maar druk. Continu onderweg, want er worden dingen verwacht. Vooral in de nieuwere sociale netwerken. Een voorbeeld van deze nieuwe sociale omgeving is het digitale ‘social networking’. Het meerendeel van de tieners en studenten op het moment heeft wel ergens een online-profiel en praktisch iedereen van dezelfde groep heeft een 06. Ze voelen zich verantwoordelijk om bijna elke dag minstens 1x hun profiel te checken om te zien hoe het er voor staat. En de gsm moet altijd aanstaan, voor het geval iemand zou kunnen bellen. Echter een klein deel van de tijd die je toestel per dag aanstaat ben je maar aan het ‘socializen’. Het meerendeel ben je ‘stand-by’. Want dat wordt van je verwacht. Er zullen vast duizend-en-één goede redenen om je mobiel de hele dag aan te hebben staan. ‘Ik moet bereikbaar zijn voor m’n werk; mijn moeder wil me altijd kunnen bereiken; mijn vriendin vind het altijd wel prettig om te weten waar ik ben.’

Waar is dan die persoonlijke vrijheid heen? De tijd dat je nog eens even ergens kon blijven hangen voor een gezellige babbel? Opgeslokt door de verwachtingen die de massa heeft van jou.

Hoeveel mensen zijn nu daadwerkelijk gelukkig? Hoe vaak hoor je wel niet van mensen die een winterdipje hebben, zich deprimerend voelen, een burn-out hebben of manisch depressief eindigen? Wij hebben het leven in materialistisch opzicht behoorlijk veraangenaamd. Maar het is nu doorgeslagen. Het blijft niet meer bij het alleen veraangenamen. Veraangenamen ten koste van persoonlijke vrijheid en de sociale geest. De groepsdruk, het materialisme, de prestatie-verwachtingen, de valse beleefdheid. We kunnen het zelf maar amper bijbenen.

We hebben onszelf het leven te moeilijk gemaakt. De complexe maatschappelijke ideologiëen. En alle zogenaamd bijbehorende sociale vangnetten. Het maakt het er allemaal niet simpeler op. Kijk nou eens hoeveel instanties één gemeente wel niet telt om ons het leven zogenaamd prettiger te kunnen maken. Je zult verbaasd staan: van de helft wist je hoogstwaarschijnlijk het bestaan niet eens. Niet gek dat de oudjes tegenwoordig maar moeilijk mee kunnen komen: het gaat te snel, is te moeilijk en is niet gelukmakend.

Onze oudjes hebben gelijk. ‘Vroeger was het beter. Vroeger was alles beter...’
Het was simpel, het werkte, en men was gelukkig...

De schroot wordt dus waarschijnlijk gesmolten tot nieuw ijzer en hergebruikt om weer meer mensen van luxe en comfort te voorzien. De vrachtwagen-chauffeur komt ’s avonds op tijd thuis bij zijn vrouw en kinderen en neemt een goede nachtrust. Zo begint een nieuwe dag. The circle of life...

Eindelijk ben ik op het vliegveld, vol zin om mijn ouders tegemoet te zien.

woensdag, december 20, 2006


Gabcast! Jeroen in Nieuw Zeeland #8

dinsdag, december 19, 2006

Wat verwacht je van Nieuw Zeeland? IV

Hoi Jeroen,

En ook van je vader een stukje: waar ik naar uit kijk is om jou weer te zien en lekker een boom op te zetten over van alles en nog wat, te genieten van de prachtige natuur (heb watertandend naar je foto’s gekeken), net als jij dolfijnen in het echt te zien en natuurlijk je gastgezin te ontmoeten. Je moest eens weten hoeveel mensen toch wel jaloers zijn dat je zo’n avontuur meemaakt en dat wij zo’n goede smoes hebben om naar Nieuw Zeeland te reizen !
Veel liefs en ben benieuwd of je inmiddels langer dan ik geworden ben ... Martijn is namelijk ook weer een heel eind gegroeid afgelopen half jaar ...

Je pa.

Wat verwacht je van Nieuw Zeeland? III

Hoi Jeroen,

Ook ik kreeg de vraag een bezinning te geven op onze aankomende vakantie naar Nieuw-Zeeland. Als je me dat zo vraagt dan weet ik het eigenlijk niet; alleen dat ik het wel erg leuk vind om jou weer te zien en vooral om weer even bij te kletsen (toch weer in de nachtelijke uurtjes?) . Verder sta ik er eigenlijk erg open in en zie ik wel wat me te wachten staat.
Ik ben wel erg benieuwd naar je gastouders/gastfamilie waar je het zo mee getroffen hebt en waar je me ook heel nieuwsgierig naar gemaakt hebt is de ongerepte natuur en alle bijbehorende natuuraspecten. Ik vermoed meer een natuurreis dan een cultuurreis al wil ik de culturele aspecten van met name de Maories ook meekrijgen.

Lieve knul, tot van de week, dan kletsen we verder. Dikke knuffel alvast van Mama.

Wat verwacht je van Nieuw Zeeland? II

Hoi broer van me,

Ook ik moest wat zeggen wat ik van deze reis zou verwachten. Ik ben natuurlijk al super blij dat Martijn en ik al vrij van school krijgen. Ik mis jammer genoeg wel mijn eerste kerstgala en schaatsen in het silverdome (dat heb ik vorig jaar al gedaan) maar voor Nieuw-Zeeland en voor jouw heb ik alles over. Ik moet waarschijnlijk wel een beetje leren wat als wij terug komen dan mogen wij woensdag thuis blijven en uit rusten en donderdag moet ik me op school melden en vrijdag ben ik natuurlijk jarig en maandag tot en met vrijdag heb ik proefwerkweek en dan moet ik wel leren. Als ik zo jouw verhalen hoor over het land lijkt het me wel een super mooi land en ook een mooie cultuur. Ik hoop dat jij ons op komt halen in Auckland op het vliegveld. En dan een stuk met ons mee gaat om ons de weg te wijzen en de bijzondere dingen kunt vertellen en aan wijzen. We kunnen dan ook een stuk bij kletsen. ik wil ook graag je gastouders ontmoeten waar je het mee getroffen hebt. Op school en op de manege is iedereen jaloers op me dat we helemaal naar de andere kant van de wereld gaan, en vrij van school krijgen. Ik heb je wel ontzettend gemist, het was wel stil in huis zonder jouw.
Alleen het enige nadeel van Nieuw-Zeeland is dat het heel ver weg ligt en dat het lang vliegen is. Maar als nog heb ik er onwijs zin !!!!!!

Groetjes en een dikke knuffel en een dikke zoen van je lieve zus Nienke

Wat verwacht je van Nieuw Zeeland? I

Hoi Jeroen,

Alles kids, hier is alles goed hoor. Wat ik verwacht van Nieuw-Zeeland?
Ik denk dat daar heel veel schone natuur is, want als ik die foto’s van jou
zie dan denk ik wou wat is het daar het mooi. Ik hoop dat jij het daar ook
heel erg naar je zin hebt. Maar waarschijnlijk zullen er wel veel
getatoeërde mensen zijn. Dat is dan denk ik weer een nadeel. Maargoed
als je al het leuks dat we meemaken erbij optelt is alles al weer helemaal
goed. Voor de rest denk ik dat het erg mooi is, want op je site en de foto’s,
alles is zo mooi ( was ik er maar een jaar ). Ik heb heel veel zin in vanavond
als we in het vliegtuig stappen. Als we dan in Seoul aankomen blijven we
daar een dag. Dan naar Auckland waar jij ons misschien komt ophalen. Na de vakantie
in Nieuw-Zeeland gaan we weer naar Seoul en dan weer naar
Amsterdam. Maar het leukste is natuurlijk jou weer zien. Als we dan
weer thuis komen nog even chillen en weer naar school. Over Nieuw-
Zeeland denk ik heel positief, als je de verhalen van Mark hoort.

Groetjes,
Martijn Wilms ( je broertje )

Hier zijn we dan

Martijn slaapt ineens heel snelPapa & mama en Nienke & Martijn zijn er dan eindelijk.
Ze liggen nu rustig te slapen terwijl ik nog even snel dit schrijf en wat ander werk afmaak. Nadat ik ze om ongeveer 11 uur bij het vliegveld had opgehaald zijn we met z'n allen naar het hotel gegaan. Vandaar zijn Nienke en ik boodschappen gaan doen in Queens street en is de rest een middagsdut gaan doen. Terug hebben Nienke en ik samen wat folders doorgebladerd om te kijken wat we konden doen morgen.

Vervolgens zijn we met z'n allen ergens wat gaan eten. Wat op het eerste gezicht leuk restaurantje leek, bleek achter een hele trage bediening te hebben. Net wat je nodig hebt als je allemaal honger hebt. Daarna heerlijk allemaal naar bed en heb ik met papa nog even wat foto's zitten te bekijken. Beneden was het internet $2 per 20min (heel duur). Dus nu maar even boven gratis proberen.

Slaap lekker of goede morgen,
Jeroen

vrijdag, december 08, 2006

Gabcast! Jeroen in Nieuw Zeeland #7

Gabcast #5.3

Gabcast! Jeroen in Nieuw Zeeland #6

Gabcast #5.2

Gabcast! Jeroen in Nieuw Zeeland #5

Gabcast #5.1

dinsdag, december 05, 2006

Dear NZIIU students,

There are those that just can't wake up,
and those with way too much make up.

Here are those who smile and those that frown,
and some we wish would turn the volume down.

The wheels on the bus go round and round,
to some of the most amazing places, ever found,
with a group of students that do us proud,

So when you leave us please don't cry,
true friends will stand, forever by,
through times of low, and times of high,
time's gone fast, it seems to fly,
but don't stand around, let it pas you by,
get on in there and give it a try,

We wish you the best, from our fair nation,

But please always remember, without hesitation,

Life is a journey,

Not a destination.

Happy St-erclaas,
Cheers,
Scott :)

zaterdag, december 02, 2006


Gabcast! Jeroen in Nieuw Zeeland #4

Zuidereiland

Heerlijk bij zo'n backpackers je mail checken en even msn'n. Meteen dan maar proberen wat op internet te zetten en misschien zelfs even een Gabcast erbij. Dat schijnt wel goed te werken hoor ik. Het is hier zo super gaaf! Gezellige groep, onwijs mooi land, prachtige landschappen, we hebben een zandstorm gehad, onweer, op een gletsjer gelopen, meegevaren op een cruiseship, heel veel in de bus gezeten. Ik heb nog 21 minuten internet tijd en hoop dat in tussen tijd een plaatje is upgeload. Ook van de zuidereiland trip komt er zo snel mogelijk een dvd'tje naar huis.

Ik kijk er erg naar uit dat mijn ouders komen. Vandaag kwam het ter sprake met Rowan en Sue... Voorzichtig toegegeven. Ze vonden het niet zo leuk, maar het is wel goed. Ik krijg nu een program-release form. Zodra mijn ouders voet op NZ'se bodem zetten zijn zij verantwoordelijk en omgekeerd als ze het land verlaten. Gelukkig maar. Dat scheelt dan ook weer!

Ik moet nu gaan want morgen hebben we weer een lange dag tegemoet en ik wil hier eigenlijk wel elke dag volledig meemaken.

Helaas het plaatje duurt even te lang... morgen