Jeroen in Nieuw Zeeland
..., a new country.

Throw your dreams into space like a kite, and you do not know what it will bring back, a new life, a new friend, a new love, a new country.

Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

woensdag, april 26, 2006

De Student

De student in het algemeen

Het High School programma begint bij jou! Je hebt ervoor gekozen de uitdaging aan te gaan en je zult ervoor beloond worden. Maar dit neemt niet weg dat je als uitwisselingsstudent verantwoordelijkheden hebt. Realiseer je voor je vertrek uit Nederland het volgende goed:


De Student

Je verantwoordelijkheden als student

Je verantwoordelijkheden tegenover je thuisland:
Je bent een ambassadeur van je eigen land. Het kan zijn dat jij de enige persoon uit Nederland bent die je gastgezin, je vrienden, je leraren of je omgeving ooit hebben ontmoet. Wees een goede vertegenwoordiger van je land. Jouw handelingen en gewoonten moeten positieve reacties brengen bij degene die je in je gastland ontmoet; mensen zullen hierdoor gaan denken ‘Ah, zó doen Nederlanders’ of ‘nu weet ik alles over Nederland’.

Je verantwoordelijkheden tegenover je gastgezin:
Je gastgezin neemt een zeker risico wanneer ze jou uitnodigen om een langere tijd bij hen te wonen. Zo dapper als jij bent om aan een totaal nieuwe en andere situatie te beginnen, zijn zij dapper om een student in huis te nemen met een andere achtergrond, cultuur en gewoontes. Dit kan ook de eerste keer zijn dat ze een tiener in huis hebben.

Het is jouw verantwoordelijkheid je aan te passen aan de leefwijze van je gastgezin. Verwacht niet van hen dat ze dingen veranderen of anders gaan doen, zodat het meer lijkt op wat je thuis gewend bent. Indien er iets anders moet, dan ben jíj degene die de verandering(en) moet maken.

Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent en dat je jouw land en cultuur kunt delen met je familie en vrienden. Dit is één van de redenen van het gastgezin waarom ze aangeboden hebben om je in huis te nemen. Breng dus foto’s, Nederlandse recepten, muziek en andere dingetjes mee. Delfts blauwe klompjes doen het ook altijd goed!

Probeer iedere dag wat tijd door te brengen met je gastgezin. Doe ook mee aan hun familie activiteiten. Indien je dit niet doet heeft het gastgezin het gevoel dat ze een hotel zijn. Meedoen aan de familie activiteiten is juist dé manier om de buitenlandse cultuur helemaal tot je te nemen. Vraag dan ook gerust aan je gastgezin hoe ze bepaalde belangrijke gelegenheden en feestdagen vieren en doe hieraan mee. In Amerika bijvoorbeeld wordt Kerst heel groot gevierd en doen veel gezinnen weinig met Oud en Nieuw.

Herinner jezelf eraan dat je meehelpt in de huishouding en dat je de taken doet die ze je geven. Bied af en toe ook aan iets extra te doen zonder dat daarnaar wordt gevraagd. Laat je gastgezin zien dat je dankbaar bent voor alles wat ze voor je doen en spreek dat ook uit. Doe een keer iets onverwachts zoals bijvoorbeeld een film huren, een pizza kopen of je gastgezin trakteren op een ijsje. Wanneer je aanbiedt om bijvoorbeeld de auto te wassen of de tuin te doen, laat je zien dat je dankbaar bent voor wat ze voor je doen zonder dat het iets kost. Ook een zelfgemaakte ‘Thank You’ kaart is een leuk gebaar.

Houd je gastgezin’s privé leven privé. Je moet nooit negatief over je gastgezin spreken met je vrienden of kennissen. Praat met je persoonlijke begeleider als je ergens mee zit. Probeer dus altijd in je achterhoofd te houden dat je ook beter niet met je docent of schooldirecteur over deze zaken praat. We weten dat dit vaak de personen zijn die je in vertrouwen kunt nemen en dicht bij je staan; uit ervaring kunnen we echter zeggen dat dit meestal negatief uitwerkt!

Denk eraan dat als je er echt niet uitkomt met je persoonlijke begeleider er dan nog altijd andere mensen binnen de organisatie te benaderen zijn. Tenslotte kan je ook ons een emailtje sturen met je verhaal!


Je gewoontes en je gedrag

Je houding
Als uitwisselingsstudent is je houding erg bepalend, zeker op het moment dat je de taal nog niet perfect spreekt en je jezelf met handen en voeten moet uitdrukken. Houd vanaf het begin een positieve instelling. Daarnaast is een redelijke dosis aanpassingsvermogen en flexibiliteit geen overbodige luxe. Deze drie factoren bepalen namelijk in zeer sterke mate het succes van jouw uitwisseling.

Hygiëne
Persoonlijke hygiëne is heel belangrijk. In veel landen kunnen de mensen daar heel veeleisend zijn wat betreft persoonlijke hygiëne. De meeste mensen douchen zich minimaal eenmaal per dag, trekken dagelijks schone kleding aan en poetsen hun tanden ook vaak.

Gezondheid
Andere klimaten en leefgewoontes, zowel als de spanning die gebruikelijk is bij grote veranderingen in je leven kunnen leiden tot ziekte. Eet gezond, heb voldoende ontspanning en beweging, en slaap voldoende in je nieuwe land. Dit is een hele belangrijke bijdrage tot een succesvol verblijf.

Ook goede eetgewoontes zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Sommige studenten raken verzot op ‘junk food’ tijdens hun verblijf. Dit kan leiden tot het toenemen van het gewicht en minder behoefte hebben aan beweging. Door gevarieerd te eten, blijf je gezond.

De High School

De High School in het algemeen

Als deelnemer van het High School programma heb je natuurlijk veel te maken met de High School in het buitenland. Deze kan nogal verschillen met de school en het schoolsysteem zoals je dat hier in Nederland gewend bent. Niet alleen de dagindelingen, maar ook de vakken die je op school kunt of moet volgen zijn vaak anders. Wanneer je een jaar naar het buitenland gaat, heb je ongeveer driehonderd dagen om onderdeel te zijn van een school in een ander land. Gebruik deze tijd om er zoveel mogelijk uit te halen als je kunt. Ook met een semester heb je tijd genoeg om de buitenlandse cultuur je eigen te maken.



Jouw High School jaar

Het jaar bestaat meestal uit twee semesters. Meestal is er een semester van augustus tot en met de kerstvakantie en een semester van januari tot en met mei of juni. Aan het eind van het ene semester heb je vaak de mogelijkheid om je vakkenpakket te wijzigen en nieuwe vakken te kiezen. De verplichte vakken op jouw school kun je uiteraard niet wijzigen of laten vallen. Ga je voor een semester naar het buitenland, dan heb je slechts één vakkenpakket. Kies dus goed!

Voordat je school begint, heb je een gesprek met een ‘guidance counselor’, die helpt je met het samenstellen van je vakkenpakket. De cijfers die je haalt voor jouw vakken moeten voldoende zijn. Vind je sommige vakken te moeilijk, dan kun je met je ‘guidance counselor’ praten over eventuele bijlessen of het kiezen van een ander vak.

Na schooltijd zijn er op de meeste scholen mogelijkheden om mee te doen aan buitenschoolse activiteiten. Dit raden we dan ook aan te doen, omdat dit natuurlijk dé manier is om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Indien er andere studenten uit Nederland bij jou op school zitten, is de verleiding misschien groot om alles met hen te doen en Nederlands te praten. Op die manier zonder je je af van de andere studenten en daar maak je niet echt goede vrienden mee.

Je moet je goed realiseren dat deze scholen niet verplicht zijn om uitwisselingsstudenten te accepteren. Ze doen dit als extra ervaring voor hun studenten. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt en bereid bent iets terug te doen voor de school, zoals iets vertellen over Nederland, de Nederlandse cultuur en de Nederlandse geschiedenis. Bedenk ook dat als jij een hele slechte indruk achterlaat op jouw High School, ze waarschijnlijk het volgende jaar geen uitwisselingsstudenten meer willen accepteren, en dat wil niemand op zijn geweten hebben, toch?

De regels die op High School gelden zijn per school en per land verschillend. Kijk niet op als ze ‘kinderachtige’ of strenge regels hebben, maar houd je hier aan. Deze regels kunnen variëren van wc-pasjes tot het tussentijds niet mogen verlaten van het schoolterrein.

Ngaruawahia High School

Een Nieuw-Zeelandse High School

Voor de duidelijkheid: dit is een voorbeeld van een Nieuw Zeelandse High School. Het is niet gezegd dat ik naar deze school ga.

Het High School programma

Welkom bij Travel Active!

Nu dat je geaccepteerd bent voor het High School programma, kun je alvast gaan beginnen met de nodige voorbereidingen. In dit handboek kun je de nodige informatie terugvinden over het programma, de voorbereiding en de verschillende aspecten waarmee je te maken kunt krijgen tijdens jouw uitwisseling. Dit handboek is samengesteld met behulp van voormalige uitwisselingsstudenten. We willen echter benadrukken dat elke ervaring uniek is en de informatie die je in dit boek terugvindt niet vanzelfsprekend is. Jouw uitwisseling in het buitenland zal veel overeenkomsten hebben met die van andere studenten maar zal tevens beïnvloed worden door jouw persoonlijkheid, gastgezin, school en de dagelijkse omstandigheden. Lees het handboek goed door en mocht je hierna nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.



Het programma

Het High School programma van Travel Active biedt studenten in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar de mogelijkheid een half jaar of een jaar in het buitenland te wonen en te studeren. Onze doelstelling is dan ook om zo veel mogelijk jongeren in staat te stellen een internationale ervaring op te doen en hiermee een betere verstandhouding te creëren tussen de verschillende culturen in de wereld. En wat is nu een betere manier om een andere cultuur écht te leren kennen dan door er niet als toerist, maar als ‘lid’ van de plaatselijke bevolking te verblijven. Dit is bovendien ook de beste manier om een vreemde taal perfect te leren spreken.

Zoals je in de brochure al hebt kunnen lezen, kun je tegenwoordig naar maar liefst twaalf verschillende landen als uitwisselingsstudent. Deze landen zijn: Amerika, Australië, Argentinië, Brazilië, Canada, Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Zuid-Afrika.

vrijdag, april 21, 2006

Nationale feestdagen in Nieuw-Zeeland

  • Nieuwjaar 1 januari

  • Waitangi Day 6 februari

  • Goede vrijdag 25 maart

  • Paaszondag 27 maart

  • Paasmaandag 28 maart

  • Anzac Day 25 april

  • Queens Birthday eerste maandag in juni

  • Labour Day vierde maandag in oktober

  • Kerstmis 25 december

  • Boxing Day 26 december
Naast deze feestdagen heeft elke provincie in Nieuw-Zeeland een eigen “jaardag”, die als plaatselijke feestdag op een maandag wordt gevierd.

donderdag, april 20, 2006

Een verlaten strandje, een verlaten bloem, verlaten, wat moet ik doen?

woensdag, april 12, 2006

So long farewell, Auf wiedersehen, Good bye

Al wil ik het niet graag erkennen, het is zo. Langzaam aan begin ik van mensen om me heen afscheid te nemen. Sommige bewust zoals onlangs al van een paar familieleden die ik niet zo vaak spreek. Maar ook onbewust. Je gaat je afzetten tegen mensen. Je voelt dat er een gat begint te groeien tussen jou en je vroegere maatjes. En jammer genoeg is dat niet alleen bij de mensen waar je alleen "hoi" en "doei" tegen zegt. Ook mensen die dichter bij je staan. Bij goede vrienden. Mensen met wie je echt een band hebt. En al wil je dit nog zo graag vermijden, het blijft, en wordt alleen maar erger. Je begint op die momenten wel in te zien en te realiseren dat een uitwisseling niet alleen maar voordelen met zich meebrengt. Soms kun je daar erg over in zitten. Je vraagt je af waarom je nou eigenlijk zo'n jaar naar het buitenland gaat en wat je ermee opschiet en mee denkt te bereiken. Alleen een hoop vrienden en familie die je met een kater achter laat. En daar ga je je daarna ook zeker schuldig om voelen.

Het grootste probleem komt op het moment dat je ziet dat je hier zelf ook een hele actieve rol in speelt. Je neemt afstand van deze mensen. Om ze niet zo erg te hoeven missen (wat hypocriet is want dat doe je toch wel), maar voornamelijk om het feit dat je met deze mensen niet meer zo goed kan praten als eerst. Tuurlijk over de dingen waar je het altijd al over had, maar niet over Nieuw-Zeeland. Dit geldt jammer genoeg niet alleen voor klasgenootjes en kennisjes, sportmaatjes, enz. ook voor je beste vrienden geldt dat. Ze maken niet hetzelfde mee als jij doormaakt en dat maakt het voor beide partijen vaak moeilijker om elkaar te begrijpen. Helaas is er ook geen echte remedie tegen deze gestaag van haarscheur to kloof groeiende scheiding.

Als laatste probleem komen de mensen die zich steeds meer aan je vast beginnen te klampen. Ze willen je, vaak 'onbewust', meer zien en zich bij je houden. Een soort compensatie voor wat gaat komen. Deze mensen hebben moeite je los te laten. En aan de ene kant doet je dat een groot plezier want je betekent blijkbaar heel veel voor deze mensen. Maar aan de andere kant begint het op den duur toch snel een punt van irritatie te worden. Niet dat je je wilt irriteren aan die mensen maar het gebeurt toch.

Voor al deze dingen geldt dat als je het ter sprake brengt bij de personen die hiervoor in aanmerking komen je vaak een soort afwerende houding krijgt met vaak een reactie in de trant van: "Neehoor, ik neem niet echt afstand van je. Dat zou ik nooit doen. Je bent echt een goede vriend en dat kan echt niet zomaar kapot." Maar van binnen weet je dan dat die mensen zich op dat moment zo rot voelen omdat ze erover moeten liegen. Wat voor jou een bevestiging van je vermoedens is.

Als laatste valt het me op dat vooral de vrouwelijke personen in mijn leven, of dat nou mijn vriendin is, m'n moeder, klasgenootjes, vriendinnen, tantes, collegea, zich vooral van het gedoe bedienen. De mannen zijn wat meer nuchterder. Dit tot mijn grote vreugde soms dat ik gewoon even met iemand kan praten die er makkelijk en duidelijk erover is. Al doet deze persoon vast ook wel wat. Waar ik vroeger toch het contact wat meer bij vrouwen op zocht zoek ik dat nu meer bij mannen. En dat is ook een confrontatie die ik niet leuk vindt...

Nieuw-Zeelandse Boerderij

Zo zie je maar dat zo'n uitwisseling je,voor dat je goed en wel vertrokken bent, een hoop over jezelf leert en je confronteert met je eigen gewoontes, doen en laten, en vooral de keuzes die je maakt.

Wijziging Meeting!

From: Kelly Noten
Date: 5-apr-2006 9:27
Subject: Meeting
To: High School 2006 Deelnemers

 
Hey allemaal!

Hier en daar hebben we al gehoord dat iedereen eigenlijk een andere voorkeur heeft voor zaterdag of zondag. Omdat er nu nogal wat onduidelijk is over wanneer het beste uitkomt en hoe iedereen het moet regelen, aangezien het vrij kort dag is, hebben we besloten om de datum ver te verschuiven zodat iedereen deze vast in zijn/haar agenda kan zetten!

We hebben een 17 of 24 juni ingedachten. Dit is vrij dicht na de voorbereidingsbijeenkomst van Travel Active, maar dan kunnen we eventueel dan nog mensen benaderen, die we nu niet kunnen bereiken. (Omdat we ze niet kennen ;)) Houd deze data dus in ieder geval vrij! :)

We weten niet of er mensen zin hebben om volgend weekend weg te gaan, anders zouden we met een kleine groep bijvoorbeeld maandag ofzo kunnen gaan?

We hopen dat we 17 of 24 juni met een (bijna) complete groep kunnen gaan, want dat zou wel heel leuk zijn!

Jullie horen nog van ons!

Pamela & Kelly 
 

Automatisch ontvangen updates

Weer zo'n mooie foto van Floortje.
Je kunt vanaf nu ook automatisch de nieuwste updates in je mailbox krijgen. Wil jij dit ook, stuur dan vul dan onderaan deze pagina je naam en emailadres in en vul bij het berichtenvak 'updates' in. Handig als je niet zo vaak de tijd hebt om deze site te bezoeken. Je mail checken doe je daarin tegen toch wel.

dinsdag, april 11, 2006

Examenstress...

Over 5 weken is het al zover...

Het Centraal Examen 2006

De stress begint langzaam aan al merkbaar te worden bij het merendeel van de eindexamen-kandidaten dit jaar. De deadlines zijn geweest of komen in zicht. Opdrachten worden nog snel even afgemaakt of verbeterd. Lessen vallen uit, vervallen helemaal, worden facultatief noem het maar op.

Kortom, er is op school niks meer te beleven. Mensen die zich ontzettend lopen, zitten of liggen te vervelen. De stemming wordt er niet beter op. Ook de examenstunt komt in zicht. Echter, dit loopt nog totaal geen vaart. Maar ach...

Nog 2 weken les, 1 week vakantie, 1 week facultatief les en 1 witte week (zelfstudie-week)...

Doorzettersmentaliteit

Hoi knul,

Het is alweer even geleden dat ik via je site gereageert heb, maar vandaag komt het er dan weer eens van.
Nu lijkt het of we het anders nooit over nieuw-Zeeland hebben, maar dat is natuurlijk niet zo. Dagelijks onderwerp van gesprek is het . Of we het nu hebben over piano spelen, de boot, kleding, de opmerkingen van je broer of zus, bij alles zit Nieuw Zeeland in ons hoofd. Het komt ook steeds dichterbij en daardoor wordt het natuurlijk ook steeds spannender: voor jou, voor mij , je zus en broer, papa en niet te vergeten Marloes en alle andere vrienden en vriendinnen.
Ik vind het knap zoals je je er nu doorheen slaat, met alle toetsen op school, je werken bij Ronald, je hobby's en ook neem je af en toe wat tijd voor jezelf (dat zou soms weleens wat meer mogen, maar dat weet je zelf ook).
Ik ben erg benieuwd hoe het daar allemaal zal gaan, maar heb er vertrouwen in dat je dit avontuur aan kunt. Je hebt er al zo naar uitgekeken dat je er nu zo langzamerhand wel aan toe bent om te gaan.
Beide weten we dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn: jij op je eentje aan de andere kant van de wereld en ik hier, maar ik vind het niet zo gemakkelijk om je los te laten. Ondanks dat gun ik je deze ervaring van harte en je hebt al jaren een doorzettersmentaliteit dus dit gaat ook lukken.

Lieve knul, geniet van 't leven en vooral van je tijd daar.


Mama

woensdag, april 05, 2006

Poll en Nieuwsbrief

Ik heb vanaf 3 april een poll op deze site. Je kan hier stemmen wat je van deze site vindt. Op den duur komen er weer andere. De volgende zal waarschijnlijk zijn wat je van mijn hele onderneming vind.

Verder heb ik links een plek gemaakt waar je je kunt inschrijven voor een nieuwsbrief. Ik ben van plan eens per maand een nieuwsbrief te schrijven met daarin de hoogtepunten van de afgelopen maand ten aanzien van mijn avontuur naar Nieuw-Zeeland.

Floortje

Sunset Island
Sinds een tijdje heb ik contact met iemand die voor mij het High School Nieuw Zeeland programma van Travel Active heeft gedaan. Ik heb Floortje ontmoet op een informatiebijeenkomst van Travel Active waar zij mij wat van haar ervaringen tijdens haar uitwisseling heeft verteld. Inmiddels heb ik al vaker met haar contact gehad en vorige keer heeft ze me een paar mooie foto's gestuurd. Ook bovenstaande foto is door haar gemaakt. Je zult voorlopig vooral haar foto's zien. Verder kun je altijd even op foto's links boven klikken voor veel meer prachtige foto's.

zondag, april 02, 2006

Meeting!

From: Kelly Noten
Date: 28-mrt-2006 21:04
Subject: Meeting!
To: High School 2006 Deelnemers

Hallo allemaal!

Omdat de vorige meetings allemaal heel gezellig waren willen we er snel weer 1 houden. Het lijkt ons leuk om dit keer naar Amsterdam te gaan. We kunnen misschien eerst een rondvaart maken en daarna ergens wat eten, maar meer ideetjes zijn altijd welkom.

Nu is het nogal lastig om een datum in de komende tijd tot ons vertrek te nemen waarop iedereen kan. In de maand juni zullen veel mensen misschien veel gaan werken en ook in juli misschien en dan zullen er nog wel mensen op vakantie gaan. Ook omdat de examens eraan komen is het best moeilijk. Nou willen we eigenlijk de meeting in het weekend van zaterdag 15 april en zondag 16 april houden. We vroegen ons af wat jullie het beste uitkomt zaterdag of zondag. Er waren al een paar mensen die misschien niet kunnen dat is wel jammer, maar in de vakantie kunnen er zeker al een hoop mensen niet ook omdat het nogal dichtbij de examens is. Op goede vrijdag is niet iedereen vrij dus dat gaat ook niet. We hopen dat er veel mensen er zin in hebben en kunnen. 10 Juni is de voorbereidingsbijeenkomst van TA en dan zullen we elkaar ook (bijna) allemaal nog zien.

Nou dit was het wel even voor nu. Het zou fijn zijn als jullie laten weten welke datum jullie het beste uitkomt, zodat we daarna verder kunnen kijken J

Liefs Kelly & Pamela

Aangezien we met een erg grote groep zijn, hopen we dat we iedereen hebben bereikt. Als iemand merkt dat we iemand vergeten zijn, laat het dan even aan een van ons weten zodat we dit kunnen verhelpen!