Jeroen in Nieuw Zeeland
..., a new country.

Throw your dreams into space like a kite, and you do not know what it will bring back, a new life, a new friend, a new love, a new country.

Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

zaterdag, december 24, 2005

Noorwegen in Nieuw Zeeland

Het oostelijke deel van het zuidereiland lijkt heel erg veel op Noorwegen. Ook veel fjorden en inhammen.

Kerstpakket


Woensdag heb ik een geweldig kerstpakket ontvangen van Travel Active. Hierin zaten allerlei typische Nieuw Zeelandse dingen: een echte kerstsok, candysticks en Nieuw Zeelands snoepgoed. Verder zaten er nog een wekker, een Lonely Planet van Nieuw Zeeland, een flesopener in de vorm van een chipmunk en een grote kaart.


Nieuw Zeeland exporteert heel veel wijn. Vooral op het Zuidereiland wordt er veel wijn gemaakt. Dat levert deze mooie foto op.

Inschrijf- aanmeldings- en reisprocedures

Stap 1

Aanmelden

Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, sturen we je een ontvangstbevestiging en een uitgebreid aanmeldingspakket. In dit pakket zitten de inschrijf- en referentiedocumenten, een medisch formulier en een toelichting, maar ook informatie over de Tasman Verzekering van Travel Active. Vul alles zorgvuldig in. Onvolledig of foutief ingevulde formulieren zorgen voor onnodige vertraging.



Stap 2

Acceptatie

Binnen twee weken nadat je het uitgebreide plaatsingspakket hebt ontvangen, nemen we contact met je op om je uit te nodigen voor een interview. Dit gesprek zal gedeeltelijk in de taal van je gastland of in het Engels plaatsvinden. Na het interview gaat jouw volledige aanmeldingspakket naar onze partnerorganisatie in het buitenland. Zo spoedig mogelijk krijg je bericht of je wel of niet bent geaccepteerd.



Stap 3

Voorbereiding

Wanneer je bent geaccepteerd, gaan onze buitenlandse collega's hard aan de slag om voor jou een passend gastgezin en een leuke High School te vinden. Wij sturen je dan de speciale High School Guide met informatie over het land van jouw keuze. Ook krijg je informatie over de speciale reisverzekering die je nodig hebt. Zodra bekend is waar je komt te wonen, sturen we jou de gegevens van je gastgezin, de High School en de vertrekdatum. Wij doen onze uiterste best om alles zo snel mogelijk voor je te regelen. Houd er toch rekening mee dat het kan voorkomen dat je pas zeer kort voor je vertrek te horen krijgt bij welk gezin je geplaatst bent.



Stap 4

Bijeenkomst voor vertrek

Ongeveer 2 maanden voor je vertrek is er een voorbereidingsbijeenkomst. Hier krijg je de laatste informatie en ontmoet je andere studenten die op het punt staan in het buitenland te studeren. Eigenlijk hoef je hierna alleen nog je bagage in te pakken en afscheid te nemen van je vrienden en familie.

Stap 5

Oriëntatie

Wanneer je aankomt in het land van je bestemming, vangt onze partnerorganisatie en/of het gastgezin je op. Meestal krijg je dan een boeiende oriëntatie. Tijdens die oriëntatie kom je alles te weten over de typische gebruiken en gewoontes van het land en/of bezoek je enkele bezienswaardigheden in de omgeving.

Stap 6

Persoonlijke begeleiding

Als Travel Active High School student kun je het hele jaar rekenen op een persoonlijke begeleider ter plaatse.Ten alle tijde kun je bij hem of haar terecht met vragen en problemen van welke aard dan ook. Daarnaast organiseert je begeleider af en toe uitstapjes voor jou en andere uitwisselingsstudenten uit je regio.

Stap 7

Begeleiding voor je ouders

Je gaat voor een hele periode weg van huis, woont in een ander land, maakt leuke dingen mee en misschien ook wel minder leuke dingen. Het is dan prettig om te weten dat ook je ouders kunnen rekenen op onze steun en begeleiding. Tijdens kantooruren kunnen zij bij ons terecht voor tips en advies maar natuurlijk horen we ook graag van hen hoe zij het uitwisselingsjaar ervaren.

Stap 8

Weer thuis!

Reünie. Je High School jaar zit erop. Je hebt van alles geleerd en meegemaakt. Sommige willen nog een tijd naar het buitenland, maar de meeste zoeken weer hun weg in Nederland. We sturen je een certificaat waarmee je kunt bewijzen dat je als uitwisselingsstudent aan een High School in het buitenland hebt gestudeerd. Als je al je vrienden en ouders hebt kunnen vertellen over je fantastische ervaring, organiseren wij een Travel Active High School reunion. Op een gezellige locatie kun je met andere High School studenten van jouw jaar bijkletsen over al je belevenissen en foto´s bekijken.

vrijdag, december 23, 2005


Fulfill your dreams so you have room for new ones!

Aan de andere kant van de wereld...

...valt de kerst in de zomer. En dat is bijzonder gek de eerste keer dat je dat mee maakt. Sta je naar de kerstetalages te kijken in je T-shirt en korte broek. Bij kerst hoort vanuit Hollandse begrippen slecht weer. Wanten, sjaal en sneeuw of op zijn minst hagel en regen. Hier vieren we kerst buiten met een 'barbie'. Vorig jaar had ik het leukste kerstfeest ooit. Eerst uitslapen en dan in het hotel in Kaikoura wakker worden met een speciaal kerstontbijtje met cadeautjes...

Lees de hele column

Wist je dat...

...het relatief kleine eiland Waiheke rond de kerst meer dan 30.000 mensen trekt? Waiheke telt zo'n 7000 inwoners, maar in de vakantieperiodes en voornamelijk rondom kerst, groeit het aantal mensen explosief! Na het Noordereiland en Zuidereiland is dit het dichtstbevolkte eiland van Nieuw-Zeeland!

....dat het traditonele kerstgerecht Pavlova door zowel Nieuw-Zeeland als Australië wordt geclaimd? Een Nieuw-Zeelander bedacht het gerecht, maar werkte op dat moment in een Australisch restaurant. Vandaar dat ook Nieuw-Zeeland dit gerecht eigen heeft gemaakt.

....dat de manier waarop de Maori's "Merry Christmas" zeggen erg lijkt op de Engelse versie? Als Maori's elkaar een prettige kerst toewensen gebeurt dat met een "Meri Kirihimete".

....dat Nieuw-Zeeland naast kerst in de zomer, Pasen in de herfst viert? Het paasfeest van de Kiwi's heet gewoon Easter maar lijkt wel verdacht veel op het "Thanksgiving" van de Amerikanen!

Nieuw Zeelandse Alpen


Niet alleen in Frankrijk, Zwitserland en Italië kom je alpen tegen. Ook in Nieuw Zeeland... Maar dan wel met wijngaarden.
See it yourself...<<<<

Pohutukawa

Zoals je in deze nieuwsbrief al hebt kunnen lezen wordt de nieuw-zeelandse kerstboom Pohutukawa genoemd. De Pohutukawa en haar bloemen hebben een prachtige roodoranje kleur gedurende het kerstseizoen. De feestelijk kleuren van de bloemen van de boom passen dan ook perfect bij de kleuren van kerst. De plant is afkomstig van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De planten die je buiten het Noorden van Nieuw-Zeeland ziet zijn dan ook door de mens geïntroduceerd.

Elke decembermaand versierd deze altijdgroene boom zich met een heldere rode bloem. De naam Pohutukawa is Maorisch en betekend "doordrenkt met mist". Zoals je misschien wel kon verwachten is de Pohutokawa een kustplant en dat betekend dat het niet tegen vrieskou kan. Je kan ze veelvuldig vinden in de Coromandel en daar wordt dan ook jaarlijks het Pohutukawa Festival gehouden. Dit culturele festival duurt ongeveer 2 weken en gaat gepaard met kunst, muziek, lekker eten en lekker drinken!

Maorische Hangi

Veel Nieuw-Zeelanders maken een traditionele Maorische Hangi met kerst. Dit is een groot gat in de grond dat verwarmt wordt door bloedhete vulkanische stenen. Het gat wordt gevuld met manden waar eten in gaat en wordt vervolgens afgedekt, waardoor er als het ware ondergronds wordt gekookt! Tegen de tijd dat het eten er weer uitkomt, wacht iedereen vol verlangen op het zachte varkensvlees, de kip, de pompoen en de aardappels. Er wordt gezegd dat het eten uit de Hangi niet te vergelijken of te evenaren is. Het voedsel is heerlijk gerookt en zo zacht dat het bijna smelt in je mond!

De Hangi wordt in de late namiddag geserveerd of vroeg op de avond. Na het feestelijk maal zit men vaak rond de Hangi en worden er carols gezongen terwijl de avond haar intrede doet. Hangi is dus een speciale manier om je voedsel te koken onder de grond door het gebruik van rode hete stenen en stoom. De stenen zijn licht en makkelijk te verhitten en worden op een stapel brandend hout gelegd. Zodra de stenen heet zijn, moeten ze voorzichtig in het gat worden gerold of getild waar de manden met eten snel bovenop moeten worden gezet. Deze manden worden afgedekt met natte lakens en deze worden ook weer afgedekt, maar dan met natte zakken. Het water in de natte lappen wordt stoom als het wordt verwarmd en omdat de stoom door het aarde bovenop de lappen niet kan ontsnappen, wordt het eten verwarmd en gekookt. Het duurt ongeveer 7 uur om een Hangi volledig van begin tot einde klaar te maken.

De Maori's koken de Hangi al honderden jaren. Het beste hout dat je kan gebruiken voor een Hangi is Manuka of hout van een theeboom. Dit hout brand erg goed en geeft een heerlijke rooksmaak aan het eten. Het vlees moet altijd in de eerste mand worden gedaan, dit kan kip, vis, varken of lam zijn. In de bovenste mand gaan alle groeten zoals aardappels, kumara, pompoen en maïs. Je kan zelfs gestoomde pudding in een hangi koken!

Nieuw Zeelandse Kerst

KIA ORA! In Nieuw-Zeeland valt de kerst gelijk met de zomervakantie. Dit betekend dat er naast het kopen van cadeaus en het organiseren van het kerstfeest, ook plannen worden gemaakt om uitstapjes naar het strand te doen. Ook de winkels worden langzaam aan versierd met kerstmannen en sneeuwlandschappen. De traditie van het kerstvieren stamt uit de laat 18e-eeuw toen de Engelsen Nieuw-Zeeland binnenkwamen. In de laatste 20 tot 30 jaar is de Nieuw-Zeelandse 'Father Christmas' veranderd in de 'Santa Claus' en lijkt deze tegenwoordig veel meer op de Amerikaanse kerstman. Centraal binnen de kerstviering staat de Pohutokawa. Dit is de Nieuw-Zeelandse kerstboom die symbool staat voor de zomer- en vakantiedagen. De Kiwi's dineren met kerst het liefst buiten. Op Eerste kerstdag wordt er vaak gezwommen, getennist of een lekker potje cricket gespeeld. Kortom, Nieuw-Zeelandse kerst staat vooral voor een relaxte en gezellige tijd!

CHRISTMAS TRADITIONS Tijdens de kerst houden de Nieuw-Zeelandse steden en voorsteden Kerstparades terwijl kleinere gemeenschappen vaak met trots prachtig gedecoreerde praalwagens tentoonstellen. In tegenstelling tot Australië is het in Nieuw-Zeeland lang niet altijd heet genoeg om het kerstdiner op het strand te houden. Februari is hier namelijk vaak de heetste maand.

Veel mensen in Nieuw-Zeeland volgen de oude Engelse tradities en eten daarom vaak kalkoen met pruimpudding. Wat wel weer typisch Nieuw-Zeelands is, zijn de koude salades die daar vaak bij geserveerd worden. Soms wordt het traditionele diner op de barbecue bereidt en dan komen er nog een heleboel andere Kiwi-lekkernijen bij zoals bijvoorbeeld lamsboutjes. En natuurlijk mogen we het gebruikelijke kerstcadeautje ook niet vergeten! Traditioneel is ook de Fluffy Pavlova. Dit is een luchtige schuimgebakje gemaakt van roerei en suiker. De Fluffy wordt gekookt in een laag voorverwarmde oven en vervolgens gedecoreerd met fruit zoals kiwi en aardbei en een dikke laag slagroom.

In kleine steden en dorpen komt de kerstman op kerstochtend met een brandweerauto op bezoek. De kinderen horen hem aankomen door de harde sirene. Vervolgens snellen de Kiwi kids naar buiten en gaan langs de weg staan om het snoepgoed op te vangen wat de kerstman naar ze strooit! Omdat er tegenwoordig zoveel mensen vanuit het noordelijk halfrond in Nieuw-Zeeland wonen is het een traditie geworden om de kerst twee keer te vieren. De eerste keer op 25 december en de tweede keer in juli, midden in de winter dus! Veel hotels, restaurants en huizen pakken de volledige kerstversiering er weer bij, inclusief boom, cadeaus en natuurlijk al het traditionele eten dat te zwaar op de maag lag in de hitte van de zomer!

maandag, december 19, 2005

Dronken kerstmannen veroorzaken chaos in Nieuw-Zeeland

Uitgegeven: 18 december 2005 21:38

AUCKLAND - Veertig kerstmannen, van wie een groot aantal in beschonken staat, hebben zaterdag in Auckland in Nieuw-Zeeland een ware chaos aangericht. Ze stalen uit winkels, vielen bewakers lastig en plasten vanaf viaducten op de openbare weg.

De Santarchy, zoals de lokale pers de opstand der kerstmannen noemt, begon volgens de politie zaterdagochtend toen de mannen vanaf een viaduct bierflessen naar passerende auto's gooiden en urineerden. Vervolgens renden de kerstmannen door een park, waar ze vuilnisbakken omgooiden en graffiti spoten.

Volgens een woordvoerder van de kerstmannen behoren ze tot een wereldwijde beweging die protesteert tegen de vercommercialisering van Kerstmis. Drie kerstmannen zijn opgepakt.

Alcohol


In Nieuw-Zeeland ga ik waarschijnlijk niet alleen jullie allemaal missen maar ook het bier. Je mag in Nieuw-Zeeland namelijk geen alcohol onder de 21 drinken helaas... pff onzin...

donderdag, december 15, 2005

Verwachte vertrekdatum

Na veel vragen ben ik eens precies gaan vragen naar de wat preciezer verwachte vertrekdatum:

half Juli 2006

zaterdag, december 10, 2005

Visitekaartjes

Om je deze site niet te laten vergeten heb ik kaartjes gemaakt met daarop het adres. Deze moet je goed bewaren. Maar beter is om deze site toe te voegen aan je favorieten...

Procedures

Ik word honderduit gevraagd over hoe de inschrijf-, aanmeld-, acceptatie-, en voorbereidingsprodures werken. Daarom zal ik hier binnenkort een heel stukje over posten op m'n blog. Je kan intussentijd hier kijken. Je kunt  dan de brochure downloaden of aanvragen. Vervolgens moet je op pagina 32 & 33 kijken.

Be Cool

Het is al een tijdje geleden dat ik zelf wat gepost heb op m'n blog. Daarom bij deze weer wat.
Ik ben er de laatste tijd nogal tegenaan gelopen dat het niet allemaal zo rooskleurig is om naar een jaar naar het buitenland te gaan.
Zo had ik een weekje geleden even een dipje. Het is aan de ene kant natuurlijk fantastisch dat ik nu eindelijk de keuze heb gemaakt om te gaan en dat er wat zekerheid is, maar aan de andere kant komt het ineens eng dichtbij. Dit was het eind van m'n keuzetraject, maar het begin een heel nieuw avontuur. Dit zorgt aan de ene kant natuurlijk voor opluchting maar aan de andere kant ook voor een last erbij. Ik moet al m'n papieren op orde gaan maken, m'n vervolgopleiding Media & Entertainment aan het NHTV in Breda moet ik ook al zo goed als klaar hebben, m'n portefolio, de decaanpapieren laten invullen, de medische papieren voor naar de huisarts, maar boven alles het besef dat ik jullie over een jaar allemaal niet meer zie. En dat weegt af en toe onwijs zwaar. Zo vier ik Sinterklaas pas weer over 2 jaar. Om even een voorbeeld te noemen van dingen die je je steeds meer gaat beseffen. "Over een jaar zou ik nu in me zwembroek aan het strand zitten", is ook zoiets wat in je op komt. Het is natuurlijk fantastisch om dit een keer te gaan meemaken, maar ik moet er behalve veel geld ook nog emotioneel heel wat voor over hebben. Niet alleen ik merk dit steeds meer. M'n vader, moeder, Marloes, enz., enz., hebben dit ook allemaal door. En dat is soms zwaar. Je gaat dan ook nog wel eens twijfelen: "Shit hè, al die mensen zitten nu te balen of hebben een dipje omdat ik er weer zonodig vandoor moet gaan voor 11 maanden." Natuurlijk is dit niet goed om te denken maar het is absoluut al vaker in me opgekomen. Gelukkig zijn ook dezelfde mensen die mij steunen in mijn beslissing en me helpen waar kan. Daarvoor ben ik jullie onwijs dankbaar!

vrijdag, december 09, 2005

Sunny Place

Kath,

also on behalf of my sun, many thanks for your note and he clearly seems to agree with you on the most wonderful place on earth .. He is looking forward to get in touch with your nieces !

Cheers,

Coen.

donderdag, december 08, 2005

My sun

Hi Coen

What I am really pleased to hear that Jeroen is going to one of the most wonderful places on the earth!  We have just been back to NZ for a months holiday and it was just fantastic, Jeroen you will  love it, hope you are into adventure sports as us kiwis are crazy on it - should I have said that Coen!!

I have nieces around the same age as Jeroen - so will drop my sister a line to see if they want to give you the "low down" on NZ life for a teenager.

I will come to you on my nieces and even send some photos of NZ scenery to entice you to definitely go!

Shame I can't read Dutch as I would have like see the comments on NZ on your sons site.

Take care

Regards


Kath Koekemoer
*(Collega van m'n vader met wie ik nu contact heb)*

woensdag, december 07, 2005

Bevestiging Aanmelding


Jeroen Wilms
Dorpsstraat 1
2715 DT Zoetermeer




Venray, 5 december 2005


Beste Jeroen,

Leuk dat je besloten hebt met Travel Active naar het buitenland te gaan! Wij hebben je aanmelding ontvangen en bevestigen met deze brief dat je bent ingeschreven voor ons High School programma. De eerste stap is hiermee gezet!

Bijgesloten tref je het uitgebreide aanmeldingspakket aan voor het High School programma in het land van je keuze. We raden je aan om het pakket goed door te lezen voordat je het gaat invullen, zodat je een beeld krijgt van de informatie die je in dit pakket moet geven en je later geen wijzigingen meer hoeft te maken. We raden je aan om een kopie van het uiteindelijke pakket te maken voordat je het naar ons opstuurt.

Probeer je pakket binnen drie weken na ontvangst aan ons terug te geven. Eventuele formulieren van je huisarts of school kan je later nasturen. Wij zullen jou en je ouders binnenkort uitnodigen voor een interview, waar jullie meer informatie krijgen over het programma en je motivatie voor deelname wordt bekeken. Als wij de indruk hebben gekregen dat je de juiste verwachtingen hebt van het High School programma, dan zullen wij jouw pakket naar onze partnerorganisatie in het buitenland sturen. Zij beslissen uiteindelijk of je wel of niet aan het programma mag deelnemen en zullen ons binnen enkele weken, na ontvangst van je pakket, laten weten of je geaccepteerd bent voor het programma.

Wij streven naar een open en duidelijke communicatie, om jouw beslissing en de periode voorafgaand aan je vertrek zo goed mogelijk te laten verlopen. Mocht je vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 0478-55 1900 of door een email te sturen highschool@travelactive.nl.

Heel veel succes met het invullen van je pakket!

Met vriendelijk groet,


Michelle en Jessica
High School Team
Travel Active

vrijdag, december 02, 2005

Christmas surprise box

Meld je je voor 3 december aan voor één van onze High School programma's, dan ontvang je van ons een ‘High School Christmas Surprise Box’, waardoor je alvast een voorproefje krijgt van Kerst 2006 in het buitenland! In het pakket vind je onder andere leuke kerstgoodies en een Lonely Planet van het land van jouw keuze, zodat je alvast in de stemming kunt komen en je kunt voorbereiden op een onvergetelijke tijd!

Een vroege aanmelding heeft bovendien nog meer voordeel! Onze partnerorganisatie in het buitenland heeft bij een vroege aanmelding namelijk meer tijd om voor jou een passend gastgezin te vinden.

Hey SurfDude!


ISIC en ITYC

Uitleg ISIC Card
De International Student Identity Card is een wereldwijd geaccepteerde ID- kaart. Sinds 1968 hebben al ruim 40 miljoen reizigers gebruik gemaakt van de voordelen van deze kaart. Met deze kaart heb je namelijk recht op 32.000 kortingen in 106 landen! Zo krijg je onder andere korting op toegangsprijzen van musea, buspassen, horecagelegenheden en nog veel meer.
Mocht je geen full-time student zijn, maar ben je wel jonger dan 26 jaar, dan kun je gebruik maken van de International Youth Travel Card. Hiermee heb je recht op soortgelijke kortingen.
Indien je voldoet aan de voorwaarden voor de kaart, kun je die al voor 8 Euro bij ons kopen. Van jou ontvangen we dan graag een bewijs van inschrijving van je Hogeschool of Universiteit, een kopie van je paspoort en een recente pasfoto.
Voor meer informatie over de ISIC Card en IYTC Card, klik
hier

"Hoi, ik ben Jeroen", kan dat ook?

Dit is nog een stukje van Afra:

Gisteren heb ik bij Maori geleerd om over mezelf te vertellen. Als Maori een speech beginnen vertellen ze altijd over hun berg (Taupiri te maunga), rivier (Waikato te waka) en hun 'stam' (... te iwi), zodat iedereen weet waar ze vandaan komen. Omdat ik hier natuurlijk niet vandaan kom hebben Matz en ik een speciaal iets voor mij gemaakt.

Ik schrijf mijn Maori ding hieronder wel op.

Ko Afra toku ingoa.
I whanau ahau i te 28 o Akuhata i te tau 1987.
Tekau ma waru toku pakeke.
Taaku waahi noho ki Aotearoa ko 90 Mahuta Teihana Rori, Rahui Pokeka.
Ko Jenny toku mama whangai.
Ko Murray toku papa whangai.
Ko Jason toku tungane whangai. Ko Aaron toku tungane whangai.
Ko Henderson toku whanau whangai.
Ko Nederland toku ukaipo.
Ko Noordzee te moana.
Ko Fries te iwi.
Ko Elly toku mama.
Ko Bas toku papa.
Ko Menno Pieter toku tungane.
Ko Diny toku tuahine.
He tauira no rawaahi no Nederland.
Ko arani te kara o te whenua Nederland.
Ko whero me te ma me te kikorangi nga karo o te haki.
E rua nga reo ko 'Fries' me te 'Nederlands'.
Ko Amsterdam te taone matua.

Wil je meer over Afra lezen? Ga dan naar
afra.mytravelactive.nl/index.php?pageId=25&sa=1.

Fishing Forel

Ook vissen gebeurd veelvuldig in NZ. Er zwemmen onwijs veel forellen en zalmen door de fjorden. Er zijn zelfs scholen die de Tasmanstraat (de 1600km water tussen NZ en Australië) oversteken om zich voort te planten.

Shit also Happens...

Er kunnen ook minder leuke dingen gebeuren terwijl ik in Nieuw-Zeeland zit. Neem dit voorbeeld:

Reizigersweblog van afra
Beppe
Woensdagmiddag 16 november om 16.30u is mijn Beppe overleden. Nieuw Zeelandse tijd dus op 17 november om 4.30am. Ik zou niet weten wat ik er verder over moet schrijven. Sterkte voor de familie. Afra

Een potentieel onderkomen?


Robin Hood was er jaloers op geweest.

Koud!

Ik zal tussen de posts door wat foto's plaatsen om je zo een indruk te geven van wat mij te wachten staat. Ik zal ook nog even zoeken naar foto's van het dagelijks leven. Niet alleen deze verheerlijkende foto's...

Waterskiïng in the mountains

Maar ook deze bergen horen tot de verzameling panorama's van Nieuw-Zeeland.

Terra Incognita


Mooie witte stranden met prachtige rotsen en groen.

Landen Informatie

Als pocketuitgave van de wereld doet Nieuw-Zeeland het uitstekend. In bereisbare afstanden vind je op het Noorder- en het Zuidereiland eigenlijk alles wat een mens aan natuur wil tegenkomen. Gletsjers, vulkanen, geisers, bergen, fjorden, bossen en stranden dienen als decor voor de avontuurlijke buitensporter. Het land is weids en open en de bevolking is buitengewoon vriendelijk en behulpzaam.
De Nederlandse Abel Tasman zette als eerste westerling in 1642 voet aan wal op het Zuidereiland. Hier huisden toen ruim honderdduizend eilandbewoners die eeuwen daarvoor vanuit Polynesië naar Nieuw-Zeeland waren gekomen. Pas in 1769 kwam de Engelse James Cook tot de ontdekking dat het om twee eilanden ging. De Britse overheersing ging gepaard met tal van verdragen en conflicten tussen de Engelse immigranten en de maori’s. Vooral de laatste tientallen jaren is veel tijd en geld gestoken in het behoud van de Maori-cultuur. De gelaatuitdrukkingen en de opvallende tatoeages zijn het handelsmerk van deze oorspronkelijke bewoners. Als eerste land ter wereld voerde Nieuw-Zeeland in 1893 het stemrecht voor vrouwen in.
De Kiwi’s zijn trots op hun land en zijn op het gebied van natuurbescherming hun tijd ver vooruit. Het stikt er van de National Parks waar het toerisme in volle glorie bloeit.

Het aanbod is enorm: van bushwalking tot de meest avontuurlijke activiteiten als helicopterskiën, hanggliding, bungy-jumpen, zorbing of black-water-rafting. Queenstown en Rotorua zijn bekende plaatsen van waaruit activiteiten worden georganiseerd. Grote steden als Auckland en Wellington op het Noordereiland en Christchurch op het Zuidereiland zijn relaxed en open. Nieuw-Zeelandse boerderijen halen hun inkomsten vooral uit de schapenteelt. Er is geen land in de wereld dat meer schapenwol, -melk en –vlees produceert.


Hoofdstad: Wellington
Grootte: 6,5 x Nederland
Aantal inwoners: 3,7 miljoen
Taal: Engels, Maori
Oorspronkelijke bewoners: Maori


Echt doen!

  • Whale watching in Kaikoura
  • Kanovaren in het Abel Tasman National Park
  • Wijnproeven in Napier
  • Gletsjertocht in het Mount Cook National Park
  • Ontdek de Milford Sound
  • Bungyjumpen in Queenstown
  • Loop the Tongariro Crossing
  • Mudpools en geysers bij Rotorua
  • Maori-concert in Te Whakarewarewa Museum in Rotorua

High School/ High School Nieuw Zeeland Programma

Superonderwijs in een waanzinnig mooi land
Wie kiest voor High School Nieuw-Zeeland, reist naar één van de verst mogelijke reisoorden vanuit Nederland gezien. Aan de andere kant van de wereld, op het zuidelijk halfrond, vind je een soort pocketuitgave van de wereld. Op het Noorder- en Zuidereiland liggen gletsjers, vulkanen, geisers, oerwouden en goudgele zandstranden binnen bereisbare afstanden dus je kunt je wel voorstellen, dat wonen in dit ‘buitensportparadijs’ supergaaf is! Het Brits getinte onderwijssysteem is zeer goed ontwikkeld waardoor je zeker met veel extra bagage naar Nederland terugkeert.
High Schools in Nieuw-Zeeland kenmerken zich door het grote aanbod in vakken en vooral ook de vele mogelijkheden wat betreft de buitenschoolse activiteiten. Nieuw-Zeelanders zijn dol op (buiten)sport, daar ga je als uitwisselingsstudent natuurlijk flink van profiteren! Zwemmen, rugby, hiking, klimmen; de faciliteiten hiervoor op de scholen zijn uitstekend. Ook vakken als debating, fotografie, toneel of dans kun je tijdens of na school met je klasgenoten volgen.

Nieuw-Zeelanders staan bekend als zeer relaxed en behulpzaam. Bij je gastgezin voel jij je direct helemaal thuis! In dit prachtige land maak je kennis met de bijzondere Maori-cultuur. Deze bevolkingsgroep valt op door hun bijzondere gezichtsuitdrukkingen, grote tatoeages en krijgsdansen. Beroemd is de ‘haka’, een krijgsdans die je niet alleen bij rugbywedstrijden, maar ook zeker rond het kampvuur zelf mag uitproberen!

Aanmelding

Nadat ik gisteren deze blogspot ben begonnen heb ik mij vandaag officieel aangemeld voor het High School Nieuw-Zeeland programma van Travel Active. Een lang aanmeldingsformulier en nog een paar bevestigingsmailtjes en het was zover.


Nu is het wachten op een grote stapel papieren die ingevuld moeten worden: reis, visum, gastgezin, school, verzekeringen, etc, etc. Ik moet veel mensen uit mijn omgeving waaronder helaas ook leerkrachten en zulk soort typetjes een stukje over mij laten schrijven. Vervolgens een gesprekje in het engels over mijn motivatie en engelse talenkennis met de coördinatoren. Hierna wordt naar aanleiding van dit gesprekje en de ingevulde papieren een profiel opgesteld. En dit profiel moet dan weer worden goedgekeurd door mijn ouders en mij. Als dit allemaal is gebeurd worden mijn profiel en mijn papieren opgestuurd naar Nieuw-Zeeland. Hier worden deze voorgelegd aan verschillende gescreende gastgezinnen. Deze kunnen jou kiezen als ze denken dat jij wel in hun familie past. Hierna word het gastgezin nog eens gescreend en als ze dan nog eens positief uit de tests komen word er een keuze gemaakt.
Als de papieren terug zijn in Nederland is het gastgezin bekend. Ik kan daarna eventueel alvast contact met ze zoeken. Dat zal ik dan ook zeker gaan doen...

Maar nu eerst maar even wachten op die stapel