Jeroen in Nieuw Zeeland
..., a new country.

Throw your dreams into space like a kite, and you do not know what it will bring back, a new life, a new friend, a new love, a new country.

Dagen Uren Minuten Seconden
Als de afteller het niet doet even op F5 drukken of vernieuwen.

donderdag, september 28, 2006

Raglan here we come!

Even helemaal weg...
Heerlijk even een weekendje er tussen uit terwijl de rest thuis verhuist. Het weekendje Raglan stond al gepland. Toch wel een mooi voordeel dat ik dan maar weinig hoef te doen. En Anne en Phil vinden het wel relax want dan loop ik niet zo in de weg.

Het schijnt er fantastisch sterren kijken te zijn. Daarnaast zitten we vlak naast het centrum dus gaan we vast ook nog wel een paar keer uit. Verder hebben we veel pizza's, eieren en ander snel klaargemaakt eten bij ons. En Wouter is 18, dus kunnen we legaal genoeg bier kopen...

maandag, september 25, 2006

Even een vakantiedagje

Ik begin hier steeds meer het idee te hebben zovan, ik doe gewoon waar ik zin in heb. En dan niet ten opzichte van mensen. Maar meer van als ik daarheen wil ga ik gewoon zonder er uren over te dralen. En ik leer hier veel beter te plannen. Welke dingen je meot plannen en welke niet. Mijn stress-niveau is dus ook een stuk minder. Waar ik nog wel eens om stresste waar het niet nodig was. Ik doe dat helemaal neit meer. Ik heb al sinds ik hier ben niet meer gestresst. Of me opgejaagd gevoeld. Ik hoop dat ik blijf houden als ik terugkom in NL. Waar ik wat bang voor ben is dat het wel weer terugkomt omdat ik dalijk achter de snelle Nederlandse maatschappij moet rennen. Ik ben wel benieuwd maar we zullen zien...

Ik wordt hier elke dag wel een stukje volwassenner. De ene dag tov van vrienden, de andere tov mezelf, familie, vreemden, etnische groepen, bedrijven, school, sporten, hobbies, dromen, verleden, toekomst, afstand, relaties, en nog heel veel andere dingen. Elke dag leer ik hier weer wat anders... En soms weet ik dat het een leermoment is, soms niet. Dan kom ik er tijdje later achter dat ik dat toen en toen geleerd heb. Ik merk het ook met de dag; hoe ik tegen dingen aan kijk.

Ik heb vanachtend een stroomstorin gehad van een paar uur. In NL zou dat vet stressen zijn geweest. Hier zit iedereen gewoon heel chill te wachten tot alles weer goed is.

Lekker fikkie stoken...Sven was aardig verbaasd toen ik het vertelde terwijl ik toch echt dacht dat ik het op de site had gezet. Warm water stoken we hier zelf omdat Phil heel goedkoop aan steenkool kan komen. Het is dan goedkoper dan met gas. Daarnaast hebben we een zonnepaneel op het dak. Het gevolg van dit systeem is echter wel dat als je 's ochtends wil douchen je het wat de avond ervoor goed warm moet maken en 's ochtends nog even moet bijstoken. Goed voor mijn pyromaan-instinct...

woensdag, september 20, 2006

Piekeren?

Dat doe ik dus echt niet. Ik zet veel gedachten van mij op deze weblog. Veel mensen denken dat ik daar dagen over zit te piekeren. Nee, echt niet!

Deze gedachten, of gedachtespinsels komen vaak op de meeste rare momentjes naar boven. Als je de was doet, kookt, naar school loopt, net de computer uit zet, een doos uitvouwt, praat, slaapt, droomt, enz.
Het is alleen de kunst om ze te onthouden en ze op te schrijven.

Veel mensen herkennen zich op een bepaalde manier wel in wat ik schrijf. Maar sommigen kunnen er soms ook wel verontwaardigd over zijn. Veel mensen hebben echter het lef niet om het zo op te schrijven. Ik zou het waarschijnlijk ook niet hebben als jullie lezers naast me zouden zitten / in mijn omgeving zouden wonen. Aangezien ik nu wat meer afstand heb kan ik wat makkelijker dingen zeggen zonder een stortval van commentaar over me heen te krijgen. Een mailtje kun je namelijk wat makkelijker vergeten dan een gesprek.

Het missen is trouwens ook niet elk moment van de dag. Dat zijn ook de meest rare momentjes op de dag. Maar vooral de momenten waarop ik iets met iemand deed, bepaalde acties altijd aan hem/haar doen denken, nummers, woorden, zinnen.

De momentjes die ik in deze post beschrijf komen ook niet continu voor om evt flauwe opmerkingen als:"Je zit zeker wel vaak in zo'n moment?" voor te zijn.

Ik vind het heel leuk om zoveel feedback op die heerlijk controversiele gedachten te krijgen!

Gedachten kunnen soms rare vormen aannemen...

dinsdag, september 19, 2006

Vakantie

Romantisch!!!Ik heb vanaf vrijdag 2 weken springbreak: vakantie dus!!!

Natuurlijk ga ik het druk hebben met de verhuizing. Maar ik ga ook andere leuke dingen doen. Ik ga van 28 september tot 2 oktober met Wouter naar een echte beachbatch, strandhuis in Raglan. Anne was heel aardig. Ze had het idee voor ons allemaal. Maar toen kwam de verhuizing er tussen door en zei ze dat wij er maar met z'n 2'n heen moesten gaan. We gaan daar dus lekker relaxen en wat vrienden uitnodigen.
Heel relax om gewoon je eigen huisje te hebben! Echt zo gul.

Ik ga nog een keer naar Waingaro Hot Strings en de Hakarimata nog eens beklimmen. Nu maar hopen op mooi weer...! Maar dat komt wel goed hier...!

Ik hoop dat ik nog tijd heb om wat dvd's met foto's te branden, zodat ik die mee kan sturen naar Nederland. Kan ik jullie eindelijk echt laten zien hoe mooi het hier is :D Het kost alleen nogal veel om em naar iedereen apart te sturen, dus ik stuur em naar mn ouders. Dat doe ik ook met de post, hoop dat jullie het begrijpen en tijd kunnen vinden om even langs mn oude huisje te fietsen, want ik vind het nogal lullig om m'n ouders alles weer door te laten sturen... Hoop weer snel iets van jullie te horen want ik ben ook benieuwd hoe het in Nederland gaat natuurlijk!

Wat je al wel niet via het internet kunt regelen tegenwoordig...

Karten en Minigolf

Sterkte!Zaterdag hadden we het NZIIU dagje in Hamilton met onze regional coordinator. Best leuk eigenlijk. Een paar rondjes karten en een potje minigolf. Voor 7,5 euro's. Op zich was het wel leuk om even iedereen te zien maar het was niet echt een hele speciale gebeurtenis. Gewoon een beetje gezellig kletsen. Uiteraard won ik met karten wel een race. het minigolven was meer in een deuk liggen met Trees om niks. Trees is een belgische uitwisselingsstudente hier.

Ik had er meteen een weekendje bij Wouter aan vastgeplakt. Voor de gezelligheid en om foto's uit te wissellen van vorige activiteiten. Op zondag hebben we nog meer foto's gemaakt met een fotoshoot in een park met z'n gastbroertje en -zusje en een andere uitwisselingsstudent die bij hun in huis verblijft voor een paar weken.

Forzie goes out four a walk. . .

Hollands bloed kent gekke maar hele leuke invloeden...
18 September 2006 in Waikato Times

Te Uku's four-legged chicken has solved its own conundrum.

For Marlene Dickey's Barnevelder chick it's not about whether the chicken or the egg came first, it's which leg comes first.

The Te Uku chicken breeder first thought the chick used only the two normal-sized back legs to get around on. But at two weeks old the bird is putting on weight and using all four legs.

The chick, named Forzie, has attracted international media attention.

Mrs Dickey says it relies mainly on its bigger rear legs and is getting more co-ordinated all the time.

"He uses most of them, he's figured out he's got a few extras, and uses the little ones almost like a counterweight –- it's quite hard case," she said.

Bay Of Islands


Een van de mooiste plekken op aarde die ik ooit gezien heb. Fantastisch gewoonweg.

Woensdag ochtend om 7 uur vertrokken we naar het noorden. Op de heenweg hadden we behoorlijk wat regen maar ook zon. Ik heb heel wat regenbogen gezien die ochtend aangezien we maar onder de regen en er weer uit bleven rijden.

De tocht was voor het merendeel in het busje/bus om gewoon wat van het landschap te zien. Fantastisch, niks ergs aan.

In de middag kwamen we bij Waipoua Kauri Forest aan waar Tane Mahuta, de grootste Kauri boom groeit. De Kauri boom is een boom die alleen in Nieuw-Zeeland wordt gevonden. Tane Mahuta is 1500 jaar oud, 51,5 meter hoog en heeft plekken met een diameter tot wel 16 meter. Een echte natuur-reus/schat van het land hier.
Het plan was om nog verder te gaan naar Cape Reinga (het uiterste noorden van NZ) en ninety-mile beach te gaan. Cape Reinga is de plek waar de Maori's geloven dat hun ziel het land verlaat. Helaas konden we daar niet meer naar toe. En gingen we meteen naar ons verblijf.

Northland College is een high school met 18km2 terrein. Met daarop de grootste boerderij in de regio en een eigen hostel. Daar verbleven wij met de school.
Uiteraard was er een welkomstceremonie, een powhiri, met de kapa haka groep die ons ook gedurende het hele verblijf hielpen bij alles. Kai (maori woord voor eten) was heerlijk. 's Avonds hadden we een sport avond om er even alle energie uit te rennen.

De volgende ochtend begonnen we met ochtendgymnastiek om 6 uur. En je moest die bruggers eens horen. Tjee, wat kunnen die zeuren zeg! En maar stoer lopen doen overdag, zoals het een echte brugger betaamt...
Na Kai kregen we van een paar senior-leerlingen een tour door de omgeving. We stoppen onderweg naar Waitangi en de echte Bay of Islands even bij Haruru Falls. Een prachtig natuurlijk waterwerk net langs de weg. Heel onopvallend, maar super vanuit het goede perspectief.

Vervolgens ging onze reis verder naar de Treaty grounds bij Waitangi. Dit is de plek waar de Treaty of Waitangi is ondertekend. Deze treaty schreef dat Nieuw Zeeland tot de Engelse Gemenebest behoorde. Daar werden we door de plaatselijke kaumatua (beheerder en soortemet van priester) verwelkomd met een powhiri. De paar dagen in het noorden waren behoorlijk Maori. Hij liet ons een grote waka (kano) zien waarin de eerste 120 Maori krijgers aankwamen. Daarna liepen we de klif op naar de echte treaty grounds zelf en liet hij ons de vlaggenmast zien. Bovenop de vlag van NZ, links die van de Maori's (oorspronkelijk hebben de maori's geen vlag maar omdat ze zonder vlag geen handel mochten voeren moesten ze er een verzinnen) en rechts de Union Jack (Engelse vlag). Dit liet de samenleving van NZ zien.

Na een bezoek aan de plaatselijke Marae en het terrein gingen we naar Paiha waar we op een cruise stapten die ons door de Bay of Islands zou brengen. Een hele rondleiding met fantastische uitzichten (niet voor niks dat er die 3 dagen met 2 camera's al 1500 foto's werden gemaakt). Net toen ik een stewardess vroeg naar wilde dolfijnen sprongen er naast ons 3 uit het water! Fantastisch! Iets wat stiekem een aparte droom dan heel NZ was. Om ooit eens wilde dolfijnen te zien. Prachtige beesten gewoon. Gelukkig krijg ik die kans nog eens op de zuidereiland tour!

Na deze avonturen en een goede maaltijd gingen we 's avonds naar de Ngawha Hot Springs (spreek uit als Nafa. De 'nga' aan het begin van een woord in het maori is na, en de wh is een f). We dachten eerst dat het een aardverwarmd zwembad was, maar toen we dichterbij kwamen roken we de sterke zwavel geur al. Het waren hete modderpoelen. Een NZe specialiteit. Veel kids gingen niet zwemmen, bang om vies te worden. Maar ik moest het toch proberen. En het was lekker joh!

De volgende dag weer ochtendgymnastiek en een goed ontbijt. En net zoals de dag ervoor de Karakia (het maori woord voor gebed) met de gast school. Dit deden we trouwens wel vaker. Na dit alles en een vaarwel van de school met een haka (een haka is een uitdaging, een challenge), als uitnodiging om weer terug te komen gingen we naar Ruepekapeka, de plek van de laatste slag tussen de maori's en de britten. Dezelfde Kaumatua als de dag ervoor had ons hiervoor uitgenodigd. Deze man was van het soort die je een seconde ziet en je er meteen respect voor hebt. Een aardige, innemende man. Het plan was eerst om naar Cape Reinga te gaan die ochtend maar deze uitnodiging krijg je niet nog eens. Daar gingen we dan ook op in.

Ruapekapeka was heel leuk. De wijze liet ons zien hoe de maori's de slag hadden gewonnen: door gaten in de grond waar zij zich in verborgen. Door op het commando van een man allemaal tegelijk uit de grond te schieten en daarmee de vijand te verrassen. Wij jongens moesten eerst het slagveld op en ons in de gaten verbergen. De meiden kwamen later. Wij jongens hadden inmiddels al geoefend op een verrassing. Toen de wijze de meiden meenam naar het slagveld riep hij ons op met z'n commando. Geweldig! Je had de gezichten van de meiden moeten zien...

Na deze leuke en leerzame activiteit gingen we naar Whangarei waar we even snel lunchten bij de mac. Daarna gingen we naar Waiwera Spa Resort. Dit keer een echt zwembad met waterglijbanen maar ook een spa. Heel relax.

En in tegenstelling tot de Wellington trip waren we 10 minuten te vroeg thuis.

Het was ook deze dagen dat ik van de buschauffeur (een hele aardige man) de bijnaam Poto (met een horizontaal streepje op de 1e e) kreeg. Poto betekent in het maori kort. Ik gebruik het nu vaak als iemand mijn naam niet kan zeggen; 80% dus.

Bioloog

Hier kun je mij zien als bioloog... Wat een smerig maar onwijs gaaf gedoe. Van de week moesten de longen van een schaap er nog aan geloven en volgend semester het hoofd. Klik op een foto om die te vergroten.

Lekker snijden

Het water moest als nepbloed dienen om te laten zien hoe het hart werkt. Smerig maar heel grappig om te zien.

Misschien ook wel een beetje vies...

Verhuizing

Aanstaande Zaterdag ga ik verhuizen. Ik ben dus deze week heel erg druk bezig met klussen in het nieuwe huis. Er moet nog heel veel gebeuren.
  • electriciteit nakijken
  • vloeren lamineren
  • plafond stucen
  • roet wegpoetsen
  • muren verven
  • ramen schoonmaken
  • regenpijpen vervangen
  • al het waterwerk
  • zwembad schoonmaken
  • terras leggen
  • keuken in het oude huis afmaken
  • en zo nog veeel meer @$#%*&! klusjes (al vind ik het stiekem wel heel leuk om even lekker te klussen)

Over klussen gesproken, op school heb ik inmiddels al heel wat bereikt. M'n eerste trap zit erin. Verder ben ik met Flash bezigde schoolwebsite zo snel mogelijk af te hebben.

Jullie kunnen dan misschien wel begrijpen dat ik met al dat klussen niet zo veel zin meer heb om op mijn site te posten. Graag een koud biertje en de zon na afloop. Ik moet ook zeggen dat ik nu ook steeds meer hier begin in te burgeren en meer op het nu begin te richten. Want hoe leuk het ook is zo'n weblog. Het neemt veel tijd in beslag om alles op te schrijven. Diegene die zelf een weblog onderhouden weten dat het behoorlijk tijdrovend kan zijn. Het zal dus wat minder worden. Maargoed, volgende week heb ik vakantie dus kan ik weer even bijwerken.

Ik heb nu ontdekt dat ik op school via Mozilla Firefox veel sneller foto's kan uploaden. Zodoende ga ik proberen morgen even heel veel foto's te gaan uploaden. Hou het even in de gaten. Maar alles onder voorbehoud.

Easy as, zoals dat hier gaat. Heerlijk!

maandag, september 18, 2006

Being a Kiwi


Being a Kiwi is about driving in a German car to an Irish pub for a
Belgian beer, then travelling home, grabbing an Indian curry or a Turkish
kebab on the way, to sit on Swedish furniture and watch American shows on
a Japanese TV.

Oh and...
Only in N.Z. ... can a pizza get to your house faster than an ambulance.
Only in N.Z. ... do supermarkets make sick people walk all the way to the
back of the shop to get their cough, cold, aspirin while healthy people
can buy cigarettes at the front.
Only in N.Z. ... do people order double cheeseburgers, large fries and a
DIET coke.
Only in N.Z. ... do banks leave both doors open and chain the pens to the
counters.
Only in N.Z. ... do we leave cars worth thousands of dollars on the drive
and & lock our junk and cheap lawn mower in the garage.
Only in N.Z. ... do we use answering machines to screen calls and then
have call waiting so we won't miss a call from someone we didn't want to
talk to in the first place.
Only in N.Z. ... are there disabled parking places in front of a
skateboard park.

NOT TO MENTION...
3 Kiwis are injured each year testing if a 9v battery works on their
tongue.
58 Kiwis are injured each year by using sharp knives instead of
screwdrivers.
31 Kiwis are injured each year by watering their Christmas tree while the
fairy lights were plugged in.
8 Kiwis had burns trying on a new jumper with a lit cigarette in their
mouth.
A massive 543 Kiwis were admitted to emergency in the last two Years after
opening bottles of beer with their teeth.

and finally.....

In 2005 eight Kiwis cracked their skull whilst throwing up in the toilet

dinsdag, september 12, 2006

Bounty!

Ik ben er de komende 3 dagen niet. Ik ga met de bruggers van onze school naar de Bay of Islands. Het echte Bounty eilanden gedeelte van NZ. Geweldig. Kijk even naar dit plaatje. En bedenk dan dat het bij mij net lente is. Die begon hier op 1 September.
Fantastisch uitzicht toch?
Maar reageer gerust en stuur me maar gewoon leuke mailtjes... Het zal alleen wat langer duren voor je een antwoord krijgt.

Heaven on earth

Maar het blijft een ontzettend mooi landNee, het is hier niet de hemel. Soms lijkt dat misschien zo uit wat ik schrijf.
Het is hier wel geweldig. Maar ik heb hier ook momenten dat ik thuis in NL ontzettend mis. Ik heb al een paar keer commentaar gehad dat ik wat arrogant leek met mijn commentaar over NZ. Dat probeer ik niet te zijn.

Het is natuurlijk zoiezo al een stuk fantastischer voor mij omdat het een jarenlange droom is die werkelijkheid is geworden. En terwijl ik dit schrijf besef ik het trouwens nog maar half. Ik denk bij mezelf, 'zit ik echt in mijn NZ?' Wat gaaf.

Ik ben ook vrij voorzichtig met negatieve berichten naar huis. Omdat ik niet wil dat iemand zich thuis druk gaat maken over mijn gesteldheid. Ik voel me gelukkig.

Ik ga proberen een nog completer beeld te geven van hier. Dus misschien ook met wat vaker negatief commentaar. Maar vergeet daarbij niet:
Ik heb hier zelf voor heb gekozen. En als ik me even wat minder voel ligt dat waarschijnlijk meerendeels aan mezelf dan aan iets anders. Heb dus geen medelijden.

Dat zit wel goed!

Mijn bierviltje..!
Vandaag heb ik sinds een tijdje met Marloes gebeld. En het zit nog steeds goed. We hadden elkaar veel te vertellen en konden allebei wel even elkaars aandacht gebruiken.

Misschien moet ik dit niet op internet zetten... Maar ik ben er zo blij mee! Het feit dat ik zo'n goede band met d'r heb. We haalden elkaar zelfs aan de andere kant van de wereld nog de woorden uit de mond. Waaaah!

En ook al is het gevoel misschien anders, het is zeker zoveel waard. En om dat gevoel te behouden wil ik een hoop opgeven. Fantastisch gewoon.

No fowl play for four-legged chicken

06 September 2006 in Waikato Times

It looks like an experiment gone wrong but the owner of a four-legged chicken denies fowl play.
Ryan Dickey, 10, found the four-legged wonder legging it around an incubator at his Te Uku home on Monday.
Mum, Marlene, breeds 14 types of chickens and said it was the first time she'd seen one hatch with four legs.
The little clucker is a Barnevelder chicken, a Dutch breed, and Mrs Dickey said other lesser legged chicks had accepted it without a problem.

"He looks really robust and strong, he's good, he's just cruising along."
The chick uses its bottom two legs to walk on.
She had noticed nothing out of the ordinary with the rooster and hen leading up to the lay and neither appeared to be feeling particularly clucky yesterday, she said.

A battery of researchers have found four-legged chickens are not unheard of but Poultry Industry Association executive director Mike Brooks said they were as rare as hens' teeth and were something he had heard of but never seen.

Other four-legged chickens had been reported in Romania and Saudi Arabia.
Hamilton vet Keith Houston said in the Dickey's chick case, stem cells in the egg had divided into four instead of two, meaning an extra pair of legs.
The family intend keeping the chicken as a pet and are considering naming it Jack-peg-a-leg.

maandag, september 11, 2006

Vrienden

Hoe geweldig is het om geen vrienden te hebben?
Ik kan je vertellen dat het best leuk is...

Tuurlijk is dit een gekke stelling. Iedereen heeft vrienden nodig. Maar als je weet dat je een ontzettend goede vriendenkring om je heen hebt en je ergens anders verblijft is het toch best leuk om er geen echte vrienden te hebben. Je hoeft aan geen enkele verwachting te voldoen, geen sociale verplichtingen. Dat is best relax hoor.

Een veel gestelde vraag is of ik hier al echte vrienden heb.
Nee, is het antwoord. Niet echt. Maar ik ben daar absoluut niet rouwig om. Het voelt eigenlijk heel natuurlijk om gewoon helemaal jezelf te zijn en aan niemand verantwoording te hoeven af te leggen. En als iemand je vraagt waarom, leg je het uit of als het gek is voor hun zeg je gewoon dat het normaal is in jou cultuur. De mensen hier kennen die toch niet.
Kom je nog eens echt in problemen zeg je gewoon dat je maar weinig Engels kan. Je laat je accent wat doorklinken en laat je portemonee zien en ze accepteren ineens heel veel van je.

Heerlijk die
manipulatie.

Vrienden zijn als golven, ze komen en gaan, maar het schuim zal nooit verdwijnen en de beweging zal nooit stoppen.

Update:
Ik wil hiermee niet zeggen dat je niemand nodig hebt. Iedereen heeft vrienden nodig. Het is een andere manier van als je de goede basis hebt kun je alles aan. Niet dat ik in Nederland niet mezelf kan zijn. Ik kan er absoluut mezelf zijn. Maar hier kun je nog eens gekke dingen doen die je in NL niet zo gauw zult doen. Want hoe idylisch het ook klinkt om te zeggen dat vrienden nooit verwachtingen hebben, de waarheid spreekt het tegen. Iedereen heeft altijd wel verwachtingen van dingen op een bepaalde manier.

Hier hoef je aan werkelijk niemands verwachtingen te voldoen. En het cultuurverschil is een vrijbrief voor evt. vragen over gekke dingen. Niet dat ik gekke dingen doe of zal gaan doen... Het geeft je toch een vrijer gevoel om bijna alles te kunnen doen en laten zonder echt grote sociale gevolgen. Er zijn natuurlijk wel wat grenzen zoals wetten.

Het geeft een vogelvrij gevoel...


Vriend(in) in NL, je steunt me meer dan je zelf doorhebt. Het feit dat je bestaat en dat je een vriend. Dat geeft je een goed gevoel. En al berust het uiteindelijk op een illusie. Ik kan er toch op bouwen.

Vreemd is dat. Ik was altijd in de illusie dat je niet op illusies kunt bouwen. Het blijkt dus wel te kunnen...

Schoolball

Stijlloos!
Wat een geweldige avond was dat! Helemaal in stijl.

Dankzij mijn lieve ouders die mijn pak hadden overgestuurd kon ik ook in stijl. Het zat nog helemaal perfect.

De avond begon met een mooi entree. Iedereen kwam binnen en werd meteen op de foto gezet. Vervolgens kreeg je 'punch'. Een soort vruchtensap, want er mocht natuurlijk geen alcohol geschonken worden.
Meteen erna kon je door een proffesionele fotograaf foto's van jou en je partner laten nemen. Ik kwam er in eerste instantie alleen heen. Maar binnen kwam ik iemand anders tegen die ook alleen was en wat wel goed klikte. Dus dan vorm je maar meteen een paar. Want iedereen wordt eigenlijk wel verwacht een date te hebben.
Uiteindelijk ging iedereen continu met iedereen op de foto. Tot het eten.

Het eten was heel lekker. Een bescheiden buffet. Maar wel heel lekker.
Aan het eind van de avond was het een dansfeest met allerlei soorten muziek. Toch wel heel leuk.

Overal een geweldig avond!

Update:
Er was geen kaartjescontrole. Achteraf had dat dus weer $35 kunnen schelen.

Maori's boos op genwetenschapper

Gepubliceerd op Planet.nl op donderdag 10 augustus 2006

Een gen dat gerelateerd wordt aan agressie, zou bij Maori's meer voorkomen.

Die bewering van een Nieuw-Zeelandse wetenschapper heeft onder de Maori's veel boosheid opgewekt.

'Opmerkeijke over-vertegenwoordiging'
Op een conferentie over genetica in Brisbane zette de Nieuw-Zeelandse wetenschapper Rod Lea een betoog uiteen waarbij hij beweerde dat mannelijke Maori's een opmerkelijke 'over-vertegenwoordiging' hebben van het enzym monoamine oxidase A (MAO-A), dat een mogelijke rol speelt bij agressief gedrag.

De genetische epidemioloog, verbonden aan het Institute of Environmental Science and Research in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, meent dat MAO-A ook een rol speelt bij risicoverhogend gedrag zoals drinken en gokken.


'Ontzet'
Hoewel Lea benadrukte dat ook andere factoren een rol spelen bij het voorkomen van veelvuldig agressief gedrag, riep zijn stelling veel commotie op in Nieuw-Zeeland. Niet alleen onder de Maori's, maar ook onder collega-wetenschappers.

"Ik was ontzet toen ik het hoorde," vertelt collega-onderzoeker Nicola Poa in de The New Zealand Herald. "Het is nogal controversieel om een enkel gen, zeker als verklaring van agressief gedrag, aan een etnisch ras te koppelen. Daar heb ik grote ethische bezwaren tegen."

Poa en andere wetenschappers wezen eveneens op het feit dat je wetenschappelijk gezien zeer voorzichtig moet zijn om genetische eigenschappen aan een bepaald gedragstype te verbinden. Er bestaan nog geen harde bewijzen dat specifieke genetische eigenschappen daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van een bepaald gedrag.

'Once we were lovers'
De Maori's zelf reageerden eveneens ontstemd op de uitspraken van Rod Lea.

"Dit roept alleen maar een versterkt beeld op van de stereotypes die iedereen kent uit de film 'Once Were Warriors' , zo liet Maori-leider Tariana Turia weten. Deze film uit 1994 schetst een onthutsend beeld over huiselijk geweld en drankzucht onder arme Maori-families.

"Verslaggevers vragen me nu of dit gen de reden is waarom we zo'n agressief ras zijn en er zulke hoge criminaliteitscijfers bestaan onder de Maori's. We waren echter niet alleen krijgers. Ooit waren we tuinders, astronomen, filosofen en minnaars," aldus Turia.

De Maori's zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland die ongeveer acht procent van de 4,1 miljoen zielen tellende bevolking van Nieuw-Zeeland uitmaken. Ze verkeren al decennia in een sociaal-economische achterstandspositie en de statistieken laten onder de Maori's hoge cijfers zien als het gaat om huiselijk geweld, criminaliteit, werkeloosheid en alcoholisme.

An Afternoon of fun on 16th Sept. 12 noon

Hi Everyone,

It's nearly the end of term so would like to invite you all and your host families to........

Blast-a-Cars raceway and mini golf on the corner of Duke St and Greenwood St Frankton.

12 noon and bring a picnic lunch. Yes you are allowed to drive a car here.

Cost for both is $15 and it is under cover if it's wet.

You can catch the Orbitor Bus which stops there or bus number 26,Bremworth, which leaves the bus station from platform 13.

Please reply by Tuesday as I have to book in.

Look forward to seeing you all soon.

Rowan
NZIIU Homestay Manager

P.S If you are going away in the holidays I need Travel Approval forms. Faxed to 8491379 or scanned and emailed to me.

dinsdag, september 05, 2006

Even snel

Ik heb het afgelopen weekend een heel relax weekend gehad. Zaterdag ging ik met Wouter in Hamilton naar een roeiwedstrijd op de Waikato rivier tussen de Waikato Universiteit en de Cambridge Universiteit (Engeland). 's Avonds hadden we een typisch film avondje met bier, chips en leuke films. Zondag zijn we hier naar een stroomtreintje verderop in de Hakarimata range geweest. Samen met Olivia, Hamish en Anne. Heel gezellig en heel leuk.

Het is inmiddels ook zeker dat we gaan verhuizen. Vrijdag krijgen we de sleutels. Daarna moeten we het nog een beetje opknappen en aan het eind van de maand hopen we te verhuizen.

Ik merk dat deze site goed gevolgd word. Niet alleen aan de statistieken die per dag gemiddeld 50 bezoekers aan geven. Maar ook door berichtjes van mensen die vragen of alles goed gaat als ik even een weekend niks post. Toch wel heel leuk om te merken. Maar vergeet niet. Geen bericht is goed bericht.

Volgende week zaterdag is het schoolball. Lidewij heeft inmiddels m'n pak opgestuurd in de hoop dat het hier op tijd is. Zo niet moet ik toch nog een pak huren.

Inmiddels diabolo ik ook weer vaak. Een beetje m'n skills bijhouden. En m'n ouders hebben een boekje opgestuurd met daarin allemaal trucjes. De mensen hier vinden het ook allemaal heel leuk om te zien en te doen.

Maandag heb ik mijn voedselveiligheids cursus afgerond. Ik krijg er binnenkort een certificaat van, maar wat ik er nou precies mee kan, vooral in Nederland, is me niet helemaal duidelijk.

Ik hoop binnenkort aan de slag te kunnen met een baantjes. Want ik merk toch wel dat ik soms wat krap zit voor de dingen die ik wil doen.

Volgend weekend op zondag is ook het steamboat festival wat Anne georganiseerd heeft dus zal ik waarschijnlijk ook niks posten. Tot over een weekje weer.

Als ik leuke dingen tegen kom gaan die natuurlijk altijd op de site.

Ik heb inmiddels ook al een deel van het auckland stukje geschreven. Dus daar kun je nu ook even kijken.